Polysomnografie en MSLT

U heeft een afspraak gemaakt voor een polysomnografie en een MSLT. Voor dit onderzoek komt u naar de afdeling Klinische neurofysiologie en wordt u één nacht en de dag daarna opgenomen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Algemene informatie over uw opname vindt u in de folder ‘Opname in het Diakonessenhuis’.

Wat is een polysomnografie?

Een polysomnografie is een onderzoek waarbij we gedurende één nacht de kwaliteit van uw slaap meten en onder andere uw ademhaling tijdens de slaap. Zo kunnen we kijken of er bij u sprake is van problemen tijdens de slaap, bijvoorbeeld ademhalingsstoornissen.

Wat is een MSLT?

MSLT is een afkorting van Multiple Slaap Latentie Test. Met een MSLT meten we uw hersenactiviteit terwijl u slaapt. Dit gebeurt overdag tijdens een ziekenhuisopname terwijl u slaapt. We meten uw hersenactiviteit vier keer via een EEG-registratie.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Slaaplogboek
Om goed inzicht te krijgen in uw slaappatroon krijgt u een slaaplogboek. Vul dit logboek in de week voor het onderzoek zorgvuldig in.

Eten, drinken en medicijnen
U kunt gewoon eten, drinken en medicijnen gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven.

Schoon en droog haar
Tijdens het onderzoek brengen we elektroden aan op uw hoofdhuid. Daarom verzoeken we u de dag voor het onderzoek uw haren te wassen en met droog haar naar het ziekenhuis te komen. Gebruik geen haarlak, versteviging, gel of crème in het haar. Als u extensions of dreadlocks heeft, verwijder deze dan zo veel mogelijk.

Baard
We brengen ook elektroden aan op de kin. Als u een baard heeft, stellen wij het op prijs als u deze afscheert.

Oorbellen
Draag geen oorbellen als u naar het ziekenhuis komt.

Nagellak en kunstnagels
Draag geen nagellak of kunstnagels.

Huidlotion of huidcrème
We brengen ook elektroden aan op uw armen en benen. Gebruik daarom geen huidlotion of huidcrème.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem op de dag van opname het volgende mee:

  • uw identiteitsbewijs
  • uw slaaplogboek
  • slaapkleding, bij voorkeur een T-shirt met korte mouwen (geen hemdje) en een gemakkelijk zittende pyjama- of joggingbroek (geen legging/skinny) van katoen (geen synthetisch materiaal). Het is de bedoeling dat u bij het aanbrengen van de elektroden de slaapkleding voor uw bovenlijf aan heeft. Als u wilt, kunt u dit thuis al aantrekken.
  • CPAP-apparatuur of MRA-beugel als u deze heeft
  • uw eigen hoofdkussen als u wilt
  • iets om de tijd mee door te brengen, bijvoorbeeld een boek of een iPad

Verhinderd

Bent u verhinderd? Wilt u dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren doorgeven aan de polikliniek Neurologie? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Het onderzoek

Melden

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich op de afdeling Klinische neurofysiologie.

Voorbereiding in het ziekenhuis

U trekt de slaapkleding voor uw bovenlijf aan, tenzij u deze al aanheeft. Tijdens het onderzoek kunt u uw slaapkleding niet uittrekken.

Om de meting te kunnen uitvoeren brengt de laborant elektroden en sensoren aan. Deze sensoren worden over uw shirt aangebracht. Om uw borst en buik krijgt u elastische banden die uw borst- en buikademhaling meten.

Ook plakken we elektroden op uw hoofd, onder uw kin en rond uw ogen. Hiermee registreren we uw slaappatroon, bijvoorbeeld hoe lang en hoe diep u slaapt. Voor het meten van uw beenbewegingen plakken we twee elektroden op uw onderbenen. En soms krijgt u ook nog elektroden op uw onderarmen.

Aan één vinger bevestigen we een sensor waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Alle sensoren worden in een recorder geplugd die u om uw borst draagt.

Voor het slapengaan moet u zelf onder uw neus een ademhalingsmeter aanbrengen. De laborant legt u uit hoe dit moet.

Als de apparatuur getest is, wordt de recorder ingesteld. De laborant geeft u uitleg over de gang van zaken tijdens het onderzoek en brengt u daarna naar de verpleegafdeling. Hier slaapt u één nacht op een eenpersoonskamer met de apparatuur. In deze kamer is een videocamera aanwezig waarmee we u tijdens het onderzoek kunnen volgen.

Duur van de voorbereiding

De voorbereiding op het onderzoek duurt ongeveer één uur.

Gang van zaken tijdens het onderzoek

De laborant heeft met u afgesproken hoe laat u gaat slapen. Voor het slapengaan plaatst u de ademhalingsmeter onder uw neus. Totdat u gaat slapen, kunt u zich vrij bewegen. De recorder en de elektroden mogen niet nat worden. U mag dus niet douchen.

Om 6.30 uur wekt de verpleegkundige u. Na uw ontbijt komt om 8.15 uur een laborant van de afdeling Klinische neurofysiologie om de voorbereidingen te treffen voor de eerste registratie om 8.30 uur. Tijdens de registratie ligt u op bed en probeert u te gaan slapen. De registratie duurt 25 minuten. Om 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur doen we nog een registratie. Tussen de onderzoeken door moet u uit bed en mag u niet slapen. U mag dan geen koffie, thee, cola en energydrink drinken. Ook mag u dan niet roken en/of inspanning verrichten.

Afbeelding van apparatuur voor polysomnografie

Apparatuur voor polysomnografie

Na het onderzoek

Verwijderen apparatuur

De laborant verwijdert na de laatste registratie de aansluitingen en maakt uw haar zo goed mogelijk schoon.

Naar huis

U kunt rond 15.15 uur naar huis.

Adviezen voor thuis

Eventuele restjes lijm kunt u thuis verwijderen met aceton/nagellakremover. Wees voorzichtig met deze middelen als u een bril of gehoorapparaat draagt. Spoel in dat geval uw haar goed uit.

De uitslag van het onderzoek

Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek op de polikliniek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze tijdens het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de afdeling Klinische neurofysiologie.

Telefoonnummers

Polikliniek Klinische neurofysiologie
088 250 6415

Polikliniek Neurologie
088 250 5303

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 3 november 2022

Code: KNF11