Ziekte van De Quervain (pees(schede)ontsteking aan de duim)

De plastisch chirurg heeft bij u een peesontsteking aan uw duim geconstateerd. Dit wordt ook wel de ziekte van De Quervain genoemd. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Meer informatie over de operatieve behandeling vindt u in de folder ‘Hand- en polsoperaties’.

Wat is de ziekte van De Quervain?

De ziekte van De Quervain is een ontsteking van twee pezen van uw duim: de korte strekker en de zijwaarts bewegende spier van uw duim. Op de overgang van het spaakbeen naar uw pols lopen deze twee pezen door een peesschede. Door irritatie van de pezen of een ontsteking van het slijmvlies in de peesschede, ontstaat een zwelling met pijnklachten. Ook reuma en diabetes kunnen gepaard gaan met de ziekte van De Quervain.

Afbeelding van een hand met de ziekte van quervain

Ziekte van De Quervain: ontsteking van de pezen van de duim

Behandelingsmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden:

  • behandeling met een spalk
  • behandeling met injecties
  • operatieve behandeling

Hieronder vindt u een korte uitleg per behandeling. In de folder ‘Hand- en polsoperaties’ vindt u meer informatie over de operatie.

Behandeling met een spalk en/of injectie

Om de geïrriteerde pezen tot rust te brengen kunt u een spalk aangemeten krijgen. Deze spalk moet u zes weken dragen. Ook kunt u ontstekingsremmende middelen innemen zoals ibuprofen of diclofenac. Deze helpen tegen de pijn en de zwelling van het geïrriteerde slijmvlies van de peesschede. Als dit niet voldoende helpt, dan kan een injectie met cortisone (bijnierschorshormoon) worden gegeven. Dit medicijn wordt in of rond de peesschede ingespoten. Door een injectie met cortisone kan de huid soms tijdelijk ontkleuren en dunner worden.

Adviezen voor thuis

  • Probeer de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden.
  • Neem vaker pauze bij herhaalde handelingen en werken achter de computer. 
  • Probeer onderhands te tillen.

De handtherapeut kan u houding- en tiladviezen geven en bekijken hoe u bijvoorbeeld uw werkplek kunt aanpassen. De plastisch chirurg kan u een verwijzing geven naar de handtherapeut.

Behandeling met een operatie

Als het dragen van een spalk niet helpt en de klachten langer dan drie maanden duren, kan in sommige gevallen een operatie worden overwogen. Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving de bovenkant van de peesschede ingesneden. Daardoor krijgen de beide pezen in de schede meer ruimte. Het sneetje is meestal niet langer dan 2 centimeter.

Na de operatie

In de folder 'Hand- en polsoperaties' vindt u algemene adviezen voor na een hand/polsoperatie. Specifiek voor deze operatie geldt dat u tillen en herhaalde bewegingen drie tot vier weken moet vermijden. 

Het kan een paar maanden duren voordat de pijn helemaal verdwijnt.

Risico’s en complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden, zoals een nabloeding, wondinfectie of weefselversterf. Deze complicaties komen zelden voor en kunnen vrijwel altijd goed behandeld worden. Bij deze specifieke operatie is het mogelijk dat er een gevoelszenuw geraakt wordt. Dit kan een tijdelijke gevoelsstoornis veroorzaken. In zeer uitzonderlijke gevallen kan de zenuw pijn gaan doen.

Vragen

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze folder, neem dan gerust contact op met de polikliniek Plastische chirurgie. Wij zijn dagelijks bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 250 5981.

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 5 juli 2018

Code: PC05