MRSA

MRSA is een huidbacterie. Als u gezond bent en u heeft deze bacterie, is er niet zoveel aan de hand. Als u ziek bent of net een operatie achter de rug heeft, kunt u er een infectie van krijgen. Deze infecties zijn moeilijk te genezen: de MRSA-bacterie is ongevoelig voor verschillende soorten antibiotica. Wij doen erg ons best om deze bacterie buiten het ziekenhuis te houden.

Maatregelen tegen MRSA

Als u opgenomen wordt, stellen wij u een aantal vragen om te kijken of u de MRSA-bacterie bij u draagt. U kunt ons helpen door het ons te melden als u:

  • weet dat u drager bent van MRSA
  • op een boerderij woont of werkt
  • in een asielzoekerscentrum woont
  • u een huisgenoot of partner heeft met MRSA
  • de afgelopen zes maanden bent opgenomen in het buitenland

Als we denken dat u de MRSA-bacterie bij u draagt, doen we een uitstrijkje van de neus, keel en anus. Binnen enkele uren krijgt u de uitslag te horen. Tijdens het wachten op de uitslag mag u bezoek ontvangen. Uw bezoekers moeten na het bezoek wel meteen het ziekenhuis verlaten.

Bent u drager van de MRSA-bacterie?

Als uit de test blijkt dat u drager bent van de MRSA-bacterie, doen we er alles aan om te voorkomen dat deze bacterie zich in het ziekenhuis verspreidt.

Op de spoedeisende hulp, de dagbehandeling  en bij opname

U komt op een eenpersoonskamer met een aparte douche en toilet te liggen. Dat noemen we isolatie. Als specialisten of verpleegkundigen u behandelen, dragen zij een muts, schort, handschoenen en een mondneusmasker.

Lees meer over isolatie bij een resistente bacterie

Bij een bezoek aan de polikliniek

U kunt gewoon bij de polikliniek terecht. Extra maatregelen zijn niet nodig, omdat de kans op verspreiding van de MRSA-bacterie heel klein is. Heeft u wonden, eczeem of abcessen? Dan draagt de medewerker bij lichamelijk onderzoek een schort en handschoenen.