Kwaliteit en veiligheid van onze zorg

U krijgt bij ons de best mogelijke zorg. Zorg van hoge kwaliteit. Om dat zo te houden, blijven we onze zorg steeds verbeteren. Daarvoor hebben we een speciale aanpak. We zijn open over de cijfers die we voor onze zorg krijgen. Die kunt u lezen op deze website.

Organisaties die onze kwaliteit meten

We meten onze zorg zelf. Ook onafhankelijke landelijke instanties meten onze prestaties op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld onze sterftecijfers, normen van de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS), keurmerken, kwaliteit onderzoeken (accreditaties), wachttijden en klanttevredenheid.

Vergelijken van ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft een website gemaakt waar u de kwaliteit van ziekenhuizen met elkaar kunt vergelijken. Die website heet de NVZ Ziekenhuischeck. Hier kunt de behandelresultaten van 19 ziektes en aandoeningen bij verschillende ziekenhuizen vergelijken. Per resultaat ziet u ook het landelijk gemiddelde.

Op de ziekenhuischeck kunt u onze score zien voor bijvoorbeeld patiënttevredenheid, medicijncontrole, ouderenzorg, kans op overlijden, pijncontrole en wachttijden. Ook ziet u onze behandelresultaten van bijvoorbeeld borstkanker, galblaasverwijdering en geboortezorg.

Cijfers voor kwaliteit

In Nederland bewaakt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de kwaliteit van de zorg in alle ziekenhuizen. Daarvoor hebben ze cijfers. We zijn verplicht om ieder jaar de cijfers voor de kwaliteit van onze zorg door te geven. Dat doen we aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en aan Zorginstituut Nederland (ZiN). Alle ziekenhuizen moeten die cijfers geven. Iedereen kan de cijfers zien via DHD en via Zorginzicht.

De IGJ gebruikt de cijfers om de kwaliteit van ziekenhuizen te bewaken. Eens per jaar heeft de IGJ een gesprek over onze cijfers met ons.

Ook zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen gebruiken de cijfers voor de kwaliteit van zorg. Bijvoorbeeld om hun klanten erover te informeren.