Patiënt Iroy deelt zijn ervaring met MijnIBDcoach

Iroy Brakeboer heeft de ziekte van Colitis Ulcerosa. Bij deze ziekte is een deel van de dikke darm ontstoken. Sinds een half jaar gebruikt Iroy MijnIBDcoach. Dat is een beveiligde en persoonlijke online pagina, waarmee de artsen van het Diakonessenhuis de gezondheid van patiënten met een ontsteking aan de dikke darm op afstand in de gaten houden.

Colitus ulserosa en de ziekte van Crohn vallen onder de noemer Inflammatory Bowel Desease (IBD). Iroy hoorde in oktober 2021 dat hij ziek is. “Ik had al een tijd klachten. Het duurde lang voordat mijn huisarts mij doorverwees naar de MaagDarmLever (MDL)-arts. Toen dat gebeurde, wist ik snel wat er met mij aan de hand was. Ik kreeg direct medicijnen met het advies om de MijnIBDcoach te gebruiken. Deze online coach helpt om mijn klachten goed in de gaten te houden. Ik ervaar MijnIBDcoach als een makkelijke en snelle manier om te communiceren met mijn arts of verpleegkundige.”

Voordelen MijnIBD-coach

MijnIBDcoach is een beveiligde en persoonlijke online pagina met app. Patiënten krijgen persoonlijke uitleg voor gebruik. Dan volgen ze via de coach lesmodules over de ziekte, de behandeling en hoe daarmee om te gaan in het dagelijkse leven. Patiënten vullen regelmatig vragenlijsten in. Hun gezondheid wordt continu gemonitord door zorgmedewerkers van het Diakonessenhuis.

Iroy: “Het invullen doe ik op een moment dat mij uitkomt en in mijn eigen tempo. Ik moet wel alert zijn dat ik dit op tijd doe. Als het goed met mij gaat, ben ik niet zo bezig met mijn ziekte en krijg ik wel eens een herinnering. Als het minder gaat, dan sta ik via de coach direct in contact met de MDL-verpleegkundige. Ik krijg dan meteen een duidelijk antwoord op mijn vraag. Is er echt iets aan de hand, dan is een belafspraak met mijn arts zo geregeld. In dat geval beland ik niet in de wachtrij en hoef ik ook niet te wachten op een afspraak in het ziekenhuis. Dat geeft mij vertrouwen en rust in het dagelijks leven.
Laatst had ik ook een andere klacht, toen kreeg ik via MijnIBDcoach zelfs een doorverwijzing naar een andere arts. Ik voelde mij serieus genomen en het scheelt veel tijd. Dat is een bijkomend voordeel van het gebruik van de coach. Ik vind het fijn en blijf er zeker gebruik van maken.”

MijnIBDcoach in het Diakonessenhuis

Sinds mei 2021 werkt het Diakonessenhuis met MijnIBDcoach. Op dit moment maken ruim 150 patiënten gebruik van de coach. De resultaten zijn positief, we willen dan ook zoveel mogelijk patiënten op deze manier behandelen.