Materiaal inleveren voor microbiologisch onderzoek

Moet u materiaal inleveren voor microbiologisch onderzoek? Lees hier wat we van u verwachten en wat u van ons kunt verwachten.

Werkwijze inleveren lichaamsmateriaal

Uw arts vult op een aanvraagformulier uw gegevens en het gewenste onderzoek in. U moet vervolgens lichaamsmateriaal inleveren bij het Medisch microbiologisch laboratorium. Dit kan urine, ontlasting of opgehoest slijm zijn.

Soms krijgt u een postpakketje voor het onderzoek mee naar huis. Hierin zitten een aanvraagformulier, een potje of wattenstokje en een instructieformulier. Dit pakketje kunt u met de post versturen of inleveren bij het laboratorium in Locatie Utrecht. U kunt het pakketje ook op de prikpunten van het Diakonessenhuis in de regio inleveren.

Wanneer is de uitslag van het onderzoek bekend?

Hoe lang u moet wachten, hangt af van welk micro-organisme uw infectie veroorzaakt. De ene bacterie groeit sneller dan de ander. Schimmels hebben soms zelfs meerdere weken nodig om te groeien.

Zodra de uitslag bekend is, kunt u deze zien in mijnDiak. Zo bent u tegelijk met uw arts op de hoogte van de onderzoeksresultaten. Uw behandelend arts geven wij uitleg over de uitslagen. Soms geven we advies voor verder laboratoriumonderzoek. De uitslagen van het laboratoriumonderzoek helpen uw arts bij het opsporen of juist uitsluiten van ziekten. De uitslagen helpen ook om te zien of de behandeling goed verloopt. Uw arts bespreekt de uitslagen met u. Samen maakt u een behandelplan.

Wat gebeurt er met uw lichaamsmateriaal na het onderzoek?

Soms blijft er na het onderzoek lichaamsmateriaal over. Met dit materiaal kunnen vervolgens verschillende dingen gebeuren:

  • We vernietigen uw lichaamsmateriaal. Dat gebeurt meestal binnen een week.
  • We gebruiken uw lichaamsmateriaal als testmateriaal, bijvoorbeeld om een onderzoeksmethode te verbeteren. Als we uw lichaamsmateriaal gebruiken voor onderzoek, zorgen we ervoor dat niemand weet dat het van u is. Wilt u liever niet dat we uw lichaamsmateriaal als testmateriaal gebruiken? Dan kunt u e-mailen naar [email protected] of bellen met 088 250 6518. Schrijf in uw bericht duidelijk uw naam en geboortedatum.