AED’s voor bewoners Sterrenwijk en Oudwijk

Sinds deze week hangen in de Utrechtse buurten Sterrenwijk en Oudwijk twee nieuwe buiten-AED’s. Een ‘automatische externe defibrillator’ is een hartstarter die binnen twee minuten gebruikt moet worden na een hartstilstand. Ons ziekenhuis schenkt de AED’s aan de buurt.

De twee AED’s hangen op het Minervaplein en op Minstraat 22. Ze worden aan de buurt aangeboden door het Diakonessenhuis, het Ondernemersfonds Utrecht en de gemeente Utrecht. John Taks, voorzitter Raad van Bestuur van ons ziekenhuis, bood ze 21 juli symbolisch aan. Woningcorporatie Portaal zorgde voor het ophangen.  
 
John Taks: “Met een AED stijgt de kans op overleven voor mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis van 9% naar 25%. Belangrijk dus dat die nu ook voor de bewoners van onze twee buur-wijken beschikbaar zijn. We zijn een ziekenhuis om de hoek, de buurt heeft hart voor ons en wij hebben hart voor de buurt. We vinden dat we als ziekenhuis ook een preventieve rol hebben, daarom bieden we deze AED’s heel graag aan aan onze buren. Natuurlijk in de hoop dat die ze zo min mogelijk nodig hebben…“
 
In Nederland is nu een netwerk van zo’n 25.000 AED’s. Maar volgens de Hartstichting en HartslagNu zijn dat er nog 1775 te weinig. Ze hangen vooral op plaatsen waar burgers en gemeente betrokken zijn en waar actieve stichtingen zijn. Ook in Sterrenwijk en Oudwijk nam de buurtconciërge Oost, Sterre Hijlkema, het initiatief voor de AED’s.

De AED’s zijn aangesloten op HartslagNU. Bij een noodmelding van 112 stuurt de HartslagNU app burgerhulpverleners naar de dichtstbijzijnde AED. Om te leren reanimeren kunnen bewoners van Sterrenwijk en Oudwijk zich voor 10 euro aanmelden voor een reanimatiecursus. Inschrijven kan via buurtconciërge Sterre Hijlkema.

John Taks biedt AED's aan aan buurtconcierge Sterre Hijlkema