Bestuursvoorzitter John Taks verlaat ons ziekenhuis

Per 1 juni wordt John Taks voorzitter raad van bestuur van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (Adrz) in Zeeland. Sinds december 2015 is hij voorzitter raad van bestuur van ons ziekenhuis. Taks vertrekt met warme en gemengde gevoelens, maar verheugt zich erg op zijn nieuwe uitdaging.

John Taks: ‘Ik kijk er naar uit om een bestuurlijke rol op me te nemen in het mooie Zeeland. Er liggen leuke uitdagingen voor Adrz, ik trof veel enthousiasme aan tijdens de kennismaking. Tegelijk neem ik afscheid van het Diakonessenhuis met pijn in het hart. Dit ziekenhuis, de mensen die er werken, de sfeer en de focus op kwaliteit waren echt bijzonder en ga ik erg missen’.

drs. J.M.M. Taks

Sterke verbinder

John Taks versterkte in ons ziekenhuis de onderlinge verhoudingen en de bestuurlijke relatie met de medische staf en introduceerde het duaal management. En hij gaf ook de verpleegkundigen positie, ons ziekenhuis was een van de eerste met een Verpleegkundig Stafbestuur. Taks was in ons ziekenhuis verantwoordelijk voor de strategie, de kwaliteit van de patiëntenzorg en voor het strategisch vastgoedplan. Dat wordt komende jaren uitgevoerd. Hij lanceerde de Diak Clinic voor planbare, niet-complexe zorg en leidde het ziekenhuis door de zware coronaperiode. We waarderen hem zeer als een toegankelijke, warme en betrokken bestuurder.

Henk Broeders, voorzitter raad van toezicht Diakonessenhuis: ‘Met het vertrek van John gaan we een ervaren bestuursvoorzitter missen, die ook zelf afkomstig was uit de zorg. Als geen ander wist hij daardoor wat belangrijk was voor de kwaliteit van de zorg voor onze patiënten en had hij oog en een warm hart voor de zorgcollega’s. Wat we vooral zullen missen, zijn zijn uitstekende verbindende kwaliteiten die hij in een voor het Diakonessenhuis lastige periode voortreffelijk heeft ingezet. Daar danken we hem voor en we wensen John alle goeds toe in Zeeland!’

Lange carrière in de zorg

John Taks begon zijn loopbaan als verpleegkundige. Hij had managementfuncties in het Bravis ziekenhuis Roosendaal, het Amphia en het UMC Utrecht. Als bestuurder begon hij in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Daarna was hij vijf jaar, tot oktober 2015, bestuurder in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Sinds december 2020 is hij lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen en hij is actief in het toezicht.