Een betrouwbare gezondheidscheck voor vegetariërs en veganisten

Ons ziekenhuis lanceert Vega-Checker:  een gezondheidscheck voor vegetariërs en veganisten. Deze nieuwe dienst speelt in op de behoefte van een groeiende groep mensen die wil weten of ze gezond zijn, en wat ze kunnen doen om gezond te blijven.

Er zijn genoeg redenen om minder vlees of dierlijke producten te eten. Maar het is belangrijk om regelmatig te checken of je lichaam wel alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft. Wie twijfelt of aanwijzingen heeft dat hij niet alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die nodig zijn, kan dat nu eenvoudig controleren met de Vega-Checker. Deze gezondheidscheck meet en beoordeelt alle bloedwaarden die belangrijk zijn voor vegetariërs en veganisten. Na de check volgt een adviesrapport met aanbevelingen over de voeding en/of vervolgstappen.

Bloedonderzoek, rapport en advies
De Vega-Checker begint met een bloedonderzoek. Vervolgens krijg je een uitgebreid rapport met de uitslagen per bloedwaarde. Plus een voedingsadvies waarmee de gezondheid verder kan worden verbeterd. Artsen kijken ook of vervolgonderzoek nodig is. In dat geval wordt men doorverwezen naar de huisarts.

Ontwikkeld door medisch specialisten
Een team van onze eigen medisch specialisten en diëtisten ontwikkelde de Vega-Checker. Zij testen en beoordelen alle bloedwaardes die belangrijk zijn voor een vegetarische of veganistische levensstijl. 

Groeiende groep
Steeds meer mensen eten minder of geen vlees of dierlijke producten. Het is dan belangrijk hier goede vervangende voedingsmiddelen voor in je dagmenu op te nemen. Zonder die vervangende voedingsmiddelen loopt iemand het risico tekorten op te bouwen van bepaalde voedingsstoffen. Dit kan leiden tot verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld bloedarmoede of een verzwakt immuunsysteem.

Grip op je gezondheid
Klinisch chemicus Kees van de Water en Internist Marcel van de Ree: “We zien in ons ziekenhuis steeds meer mensen die behoefte hebben aan regie over hun eigen gezondheid. Deze mensen willen weten of ze gezond zijn en wat ze kunnen doen om gezond te blijven. Dat kunnen wij als zorgprofessionals alleen maar steunen. Daarom hebben we de Vega-Checker ontwikkeld. Hiermee krijgen veganisten en vegetariërs op een betrouwbare manier grip op hun gezondheid."

Vega-Checker is een initiatief van ons ziekenhuis en het MSBD (Medisch Specialistisch Bedrijf Domstad). Er is geen doorverwijzing nodig en de dienst wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Meer weten? Ga naar Vega-Checker.nl.