Darmecho in plaats van coloscopie

Patiënten met de chronische darmziektes Ziekte van Crohn en Colitis Ulcera kunnen vanaf nu in ons ziekenhuis met een darmecho worden geholpen. Daarmee zijn kijkonderzoeken – coloscopieën- in de darmen niet langer nodig.

De ziekte Colitis Ulcerosa

We boden deze nieuwe werkwijze al langer aan, maar nu heeft de NZa een officiële betaaltitel vastgesteld. Dat zorgt ervoor dat we deze zorg kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. VGZ is de eerste verzekeraar bij wie dat kan, naar verwachting zullen de afspraken met de andere zorgverzekeraars snel volgen. Ons ziekenhuis is het eerste algemene ziekenhuis dat deze patiëntvriendelijkere methode structureel kan aanbieden.

Charlotte Peters, MDL-arts: “Met een echo kun je heel gemakkelijk de darmwanddikte en daarmee de mate en locatie van ontstekingen bepalen. Als we zo’n zogenaamde ‘opvlamming’ op tijd ontdekken en behandelen, leidt dit tot betere kwaliteit van leven voor mensen met een chronische darmontsteking. We kunnen de ziekte beter onder controle houden en op tijd ingrijpen bij een opvlamming. Ik ben voor onze patiënten heel erg blij dat we de echo’s nu meer kunnen gaan inzetten! Een coloscopie is nu alleen de allereerste keer nodig bij de diagnose van de ziekte.”

Coloscopie

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn een chronische darmziekten die  niet te genezen zijn, met een lastig voorspelbaar verloop. Daisy van Oostrom is patiënt en vertelt hier op onze website haar verhaal.

Innovatie

De darmecho  is één van de innovaties die het Diakonessenhuis inzet om de zorg, ook in de toekomst, goed toegankelijk en betaalbaar voor iedereen te houden. Eén van de manieren om dat te bereiken is ons streven om ziekenhuisbezoeken – daar waar mogelijk- te voorkomen of minder ingrijpend te maken. Verzekeraars steunen dit uitgangspunt.