Diakonessenhuis helpt patiënten met innovatieve VR-handschoen

Met behulp van een innovatieve VR-handschoen kunnen aandoeningen aan hand- en polsgewrichten in de toekomst veel nauwkeuriger dan nu worden gemeten. Vanaf januari wordt de handschoen in het Diakonessenhuis getest en wordt samen met het Eindhovense techbedrijf Manus-VR de benodigde software ontwikkeld.

Virtual Reality handschoen

VR-handschoen

De uit de game-industrie afkomstige handschoen meet vele malen nauwkeuriger dan nu mogelijk is de bewegingsmogelijkheden van een patiënt. Daarmee kan de specialist makkelijker en beter de optimale therapie vaststellen.

Winst

Het gaat voorlopig om een test- en ontwikkeltraject van een jaar. In dat jaar worden patiënten van het Diakonessenhuis zowel handmatig gemeten, als met de innovatieve handschoen. Daardoor lopen ze geen enkele risico. Op basis van die gegevens ontwikkelen het Diakonessenhuis en Manus-VR software die precies aangeeft hoe het met de bewegingsmogelijkheden van de patiënt staat. In een tweede fase wordt het ook mogelijk de ontwikkeling in het eigen genezingsproces in beeld te brengen en hoe het verloop zich verhoudt tot het gemiddelde genezingsproces van die specifieke aandoening.

Traumachirurg Mark van Heijl van het Diakonessenhuis is er van overtuigd dat de handschoen veel nauwkeuriger en sneller inzicht geeft dan de huidige testmethoden. “Maar de grootste winst zit denk ik in de vergelijkbaarheid. Op dit moment worden nog verschillende behandelingen gegeven voor eenzelfde type aandoening. Straks kunnen we de resultaten van verschillende behandelmethoden vergelijken en makkelijker de beste behandelmethode vaststellen.”

Virtual Reality

Het Eindhovense techbedrijf Manus-VR ontwikkelde deze Virtual Reality-handschoen in eerste instantie om gamers in staat te stellen heel precies in de virtuele wereld van een (spel)-computer te kunnen bewegen. Inmiddels wordt de handschoen ook veelvuldig ingezet voor virtual reality trainingen. De handschoen zit vol met uiterst gevoelige sensoren, zogenoemde motion-trackers,  die draadloos communiceren met een computer of telefoon.

In januari starten het Diakonessenhuis, Manus-VR en Livit Orthopedie met het ontwerpen van de software voor medische doeleinden. Het gaat in eerste instantie vooral om patiënten met de ziekte van Dupuytren, duimbasis artrose, carpale artrose en fracturen van hand of pols.

Het project wordt gesteund door de Nederlandse Patiënten Federatie, het Reumafonds Nederland, de Poly-artrose vereniging Nederland, diverse reumaverenigingen waaronder Reuma vereniging Amsterdam en Reuma vereniging Utrecht en de werkgroep hand- en polsletsel van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Voor de ontwikkeling van deze innovatieve testmethode is een subsidie van 185.000 euro toegekend door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.