Diakonessenhuis start hartfalenspreekuur in De Bilt

Vanaf 1 juni kunnen patiënten van het Diakonessenhuis met hartfalen, die wonen in De Bilt en Bilthoven, voor een deel van hun ziekenhuisafspraken terecht in Gezondheidscentrum De Bilt. Hier krijgen ze de specialistische zorg die zij van het ziekenhuis gewend zijn, maar dan dichter bij huis. In de regio Utrecht is het Diakonessenhuis het eerste ziekenhuis dat deze zorg naar de patiënt toe brengt.

Het gaat over de afspraken met de verpleegkundig specialist. Daarvoor komen patiënten nu meerdere keren per jaar naar het ziekenhuis. Hun afspraken met de cardioloog blijven in het ziekenhuis plaatsvinden. De patiënten waarover het gaat, krijgen vanzelf een uitnodiging voor hun afspraak in De Bilt. We starten met een pilot van een jaar. Als de ervaringen positief zijn, kijken we of we dit kunnen uitbreiden naar andere locaties in de regio.

Aveline Haaksman, verpleegkundig specialist hartfalen:

‘Voor mijn opleiding tot verpleegkundig specialist heb ik onderzoek gedaan naar de belasting van een ziekenhuisbezoek voor patiënten met hartfalen. Voor veel van mijn patiënten blijkt de reis op en neer naar het ziekenhuis en het bezoek aan het ziekenhuis belastend te zijn. Daarom zijn we gaan kijken naar mogelijkheden om de zorg dichter naar deze patiënten toe te brengen. Omdat we als ziekenhuis ook de samenwerking met huisartsen willen intensiveren, hebben we huisartsen in de regio bij onze plannen betrokken. In dit geval de huisartsen van Gezondheidscentrum De Bilt. Hier zijn alle voorwaarden aanwezig om het ‘spreekuur op locatie’ goed te organiseren. De bedoeling is dat we – huisarts en verpleegkundig specialist – elkaar hier snel weten te vinden als dat nodig is, en ook vaker een gezamenlijk spreekuur zullen houden.’  

Hartfalen

Bij hartfalen is de werking van het hart verminderd. Bijvoorbeeld door een hartinfarct, een hartklepaandoening, hoge bloeddruk of een hartritmestoornis. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende zuurstof. Dit kan leiden tot klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. Hartfalen is meestal niet te genezen maar met de juiste behandeling en begeleiding kan de kwaliteit van leven wel verbeteren of gelijk blijven. Die behandeling bestaat meestal uit een combinatie van medicijnen en het aanpassen van leefgewoontes (gezond eten, opbouwen conditie, omgaan met stress). Op het hartfalenspreekuur van het Diakonessenhuis worden patiënten behandeld en begeleid door een cardioloog met aandachtsgebied hartfalen en verpleegkundig specialisten. Voor de behandeling hebben patiënten regelmatig een afspraak in het ziekenhuis. De afspraak met de verpleegkundig specialist is nu dus ook mogelijk in Gezondheidscentrum De Bilt.