Draaiboek ligt klaar: ons ziekenhuis voorbereid op tweede coronagolf

Bij een tweede coronagolf gaat de reguliere zorg in ons ziekenhuis zo veel mogelijk door. Dagblad Trouw interviewde John Taks (voorzitter Raad van Bestuur) en Martijn Pruissen (voorzitter bestuur medische staf) over de voorbereiding op de tweede coronagolf.

John Taks (voorzitter RvB) en Martijn Pruissen (voorzitter medische staf)

Betere behandeling

We weten nu meer van het coronavirus, waardoor we patiënten beter kunnen behandelen dan tijdens de eerste golf. “Daardoor zullen coronapatiënten over het algemeen minder lang in het ziekenhuis liggen, minder naar de IC gaan en sneller herstellen”, legt Martijn uit. De druk op de reguliere zorg is daardoor minder dan tijdens de eerste golf.

Kom gerust naar ons ziekenhuis

John Taks benadrukt dat patiënten met serieuze gezondheidsklachten zich ook nu moeten blijven melden bij de huisarts of het ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij extreme pijn of hevig bloedverlies. “Daar zijn wij voor, wees niet terughoudend”, zegt hij.

Voorbereid op de tweede golf

Het draaiboek ligt klaar. “Voor elke fase is duidelijk omschreven wat er moet gebeuren”, vertelt Martijn Pruissen. Zo staat in het draaiboek vanaf welk aantal we patiënten met het coronavirus verzorgen op speciale corona-afdelingen. Dat scheelt tijd, werkdruk en materiaal. Ook heeft ons ziekenhuis afspraken met uitzendbureaus over de inzet van extra verpleegkundigen. En verpleegkundigen krijgen bijscholing, zodat ze op de corona-afdeling kunnen bijspringen als dat nodig is.

Foto: Patrick Post