Eerste in Nederland: moeder tilt bij keizersnede zelf haar baby uit haar buik
Vrijdag 24 februari tilde een moeder zelf haar dochtertje uit haar buik terwijl ze in het Diakonessenhuis Utrecht een keizersnede onderging. Een heel bijzondere bevalling, die mogelijk werd omdat de ouders de wens hadden de bevalling zo bewust mogelijk mee te maken. Het Diakonessenhuis ontving dit idee met enthousiasme en heeft het mogelijk gemaakt.
Normaal gesproken zijn het de handen van de gynaecoloog die bij een keizersnede het kindje uit de baarmoeder halen. Bij de zogenaamde maternal assisted c-section, een begeleide keizersnede, zijn dat de handen van de moeder. Zij raakt het kindje als eerste aan en legt het zelf op haar borst. Deze keizersnede wordt in het buitenland al vaker uitgevoerd. In Nederland is dit veel minder gebruikelijk, we hebben zelfs geen ander voorbeeld kunnen vinden. De keizersnede duurt op deze manier iets langer, maar heeft grote waarde voor de ouders en het kind.
Nabootsen natuurlijke bevalling
Koen Deurloo, gynaecoloog Diakonessenhuis: ‘Als een keizersnede nodig is, dan bootsen we bij voorkeur de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. De moeder kijkt tijdens de geboorte mee en krijgt haar baby na een korte controle meteen op de borst. In dit geval gaf de moeder in de voorgesprekken aan dat zij graag zelf haar kindje uit haar buik wilde tillen. Daar hebben we graag gehoor aan gegeven. Wij vinden het belangrijk dat vrouwen kunnen bevallen zoals ze zelf graag willen. Alles is bespreekbaar en zolang het medisch verantwoord en veilig is, ook uitvoerbaar. We geven de moeder graag een zo fijn mogelijke ervaring. Met het OK-team en de anesthesist hebben we vooraf simulatietrainingen gedaan, zodat iedereen goed voorbereid was. Op deze manier konden we een mooie bijdrage leveren aan de wens van de ouders. Die voelden zich hierdoor gehoord en serieus genomen in de besluitvorming.’
Annelies Mulder was als bevallingscoach (doula) betrokken bij de bevalling: ‘De ouders hebben eerder een traumatische bevalling meegemaakt en dit gaf angst voor deze tweede bevalling. De wens was om bij deze bevalling zo bewust mogelijk aanwezig te zijn. We zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieven. Samen kwamen we uit op de maternal assisted c-section. In het Diakonessenhuis werd het idee met enthousiasme ontvangen en hebben ze dit mogelijk gemaakt. Afgelopen week was het zover en het was zo’n unieke ervaring. Integer, krachtig en puur. We hadden gehoopt dat het zo zou gaan, maar het was nog veel mooier dan vooraf gedacht.’
RTL Nieuws interviewde voor de uitzending van woensdag 1 maart gynaecoloog Koen Deurloo en de ouders over deze bijzondere bevalling.
Bekijk de korte compilatiefilm over de bevalling.