Huisartsen en ziekenhuizen in regio Utrecht informeren samen inwoners over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s)

Sinds 13 april 2023 vestigt ons ziekenhuis – samen met andere ziekenhuizen en huisartsen in de regio Utrecht - de aandacht op PGO’s. In samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland nodigen we de inwoners van de regio uit om te ontdekken wat een gebruiker kan met een PGO.

Een PGO is een app of een website waarin gebruikers hun medische gegevens kunnen verzamelen, zowel medische gegevens van verschillende zorgverleners als gegevens die de gebruiker zelf meet. Zo hebben gebruikers al hun medische gegevens in één online omgeving bij elkaar. Steeds meer zorginstellingen doen hieraan mee. PGO’s worden dus steeds completer.

Goed nieuws
Gebruikers krijgen met PGO’s meer inzicht in hun eigen gezondheid. Dit is goed nieuws voor patiënten en daarmee ook voor de ziekenhuizen en huisartsen. Samen met Patiëntenfederatie Nederland willen we daarom inwoners van de regio te informeren over de mogelijkheden van PGO’s. Dat gebeurt onder andere via social media en websites van de ziekenhuizen en huisartsen.

Meer regie voor de patiënt
Veel mensen gebruiken nu al het patiëntportaal van hun huisarts of ziekenhuis. Een PGO kan hierop een waardevolle aanvulling zijn. Als gebruiker kies je zelf welke PGO bij je past en welke gegevens je hierin wilt verzamelen. PGO’s bieden vaak ook de mogelijkheid om zelf informatie toe te voegen – zoals bijvoorbeeld gewicht of bloeddruk. Daarnaast kunnen ze soms gekoppeld worden aan gezondheidsapps zoals stappentellers.

OP PGO.nl zie je hoe het werkt
Op PGO.nl is meer informatie te vinden over de verschillende soorten PGO’s en het gebruik ervan. Daar is ook informatie te vinden over webinars van Patiëntenfederatie Nederland die gebruikers op weg kunnen helpen. Zo kom je erachter wat een PGO is, welke PGO je moet kiezen en welke voordelen het gebruik heeft. 

De website is een initiatief van de PGO-alliantie: ruim vijftig patiënten-, branche-, consumenten- en welzijnsorganisaties die zich inzetten om het beste uit PGO’s te halen. Naast ons ziekenhuis doen ook Universitair Medisch Centrum Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis en Huisartsen Utrecht Stad, RegiozorgNU en Unicum mee.

PGO marketing uiting