Informatiebijeenkomsten dementie door gezamenlijke zorginstellingen Zeist

Op donderdag 8 juni bezocht de eerste groep patiënten de informatiebijeenkomst ‘Na de diagnose dementie’. Het Diakonessenhuis organiseert samen met andere organisaties binnen het Netwerk Dementie Zuidoost Utrecht deze bijeenkomst vanaf nu elke maand. Bedoeling is om patiënten kort na de diagnose dementie op weg te helpen met de vele vragen die zij dan vaak hebben.

Ariël Vondeling, klinisch geriater in het Diakonessenhuis: 'De diagnose dementie betekent voor iedereen iets anders maar voor de meeste mensen is het een ingrijpende gebeurtenis. Er komen vaak in één keer allerlei vragen op de patiënt en zijn of haar naasten af. Vragen over dementie en de behandeling, maar ook over het omgaan met de ziekte en de beperkingen die deze met zich meebrengt. En over welke zorg er in de buurt is. In onze regio zijn er gelukkig veel organisaties die kennis hebben over de zorg voor mensen met dementie. Wij organiseren nu samen informatiebijeenkomsten om patiënten alvast een antwoord te geven op een aantal veelvoorkomende vragen. Op deze manier hopen we hen zo goed mogelijk op weg te helpen’.

Annemieke van Veen, ketenregisseur Netwerk Dementie Zeist, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt: ‘Binnen ons netwerk zien we dat mensen in de periode na het krijgen van de diagnose dementie met veel vragen zitten. Zowel mensen met dementie als hun naasten. Zij kunnen hiervoor gebruik maken van een casemanager dementie. Dat is iemand die veel kennis heeft over dementie en weet wat de mogelijkheden zijn voor zorg en ondersteuning. Het duurt soms echter even voordat een casemanager beschikbaar is. We zijn erg blij dat we mensen nu in de tussentijd met de informatiebijeenkomsten vast op weg kunnen helpen.”

Meer informatie voor mensen met dementie en hun naasten staat op de website van de netwerken dementie. Voor Zeist is dat www.dementiezeist.nl . Met vragen kunnen zij contact opnemen met de ketenregisseur van het netwerk dementie via [email protected]

De gezamenlijke zorginstellingen zijn de eersten in de regio die een informatiebijeenkomst aanbieden als vast onderdeel van het zorgtraject na de diagnose dementie. De bijeenkomsten zijn elke tweede donderdag van de maand in het Diakonessenhuis locatie Zeist.