Kinderen met een allergie sneller geholpen

Het Allergiecentrum van het Diakonessenhuis en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht) gaan nauw samenwerken. Kinderen met een allergie zijn zo sneller op de beste behandelplek. Daarmee is de regio Utrecht een plek voor kinderallergologische topzorg rijker.

Marike Stadermann met een patiënt in het Allergiecentrum

Allergieën zijn de meest voorkomende chronische ziekte in ons land. Het aantal patiënten met allergische klachten is de afgelopen 25 jaar ruim verdubbeld. Ook de ernst van die klachten nam in die periode fors toe. Met deze samenwerking zorgen de ziekenhuizen ervoor dat deze patiënten goed en snel terecht kunnen

Sneller op de juiste plek

Zodra ouders zich met een kind met allergische klachten melden, bekijkt een gezamenlijk team waar en hoe het kind het beste geholpen kan worden. Dat team bestaat uit een kinderallergoloog, kinderarts, kinderdermatoloog, kinderlongarts, kinderdiëtist en verpleegkundig specialisten.

 

Afhankelijk de aandoening en de benodigde behandeling van de allergie, kan dat zowel in ons Allergiecentrum, als in het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn. In de meeste gevallen wordt het kind in het Diakonessenhuis behandeld, bijvoorbeeld bij laag- en middencomplexe zorg. Kinderen die hoogcomplexe zorg nodig hebben gaan meestal naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Bijvoorbeeld als er mogelijk een kinder-IC nodig is.

 

Ouders zijn er zo van verzekerd dat hun kind direct de beste allergologische zorg krijgt die voor de specifieke allergie van hun kind te vinden is. Hiermee wordt voorkomen dat een kind middenin een behandeling moet worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

Specialistisch centrum

Door de groei van het aantal patiënten met allergische klachten, opende het Diakonessenhuis in 2018 al een specialistisch Allergiecentrum voor kinderen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd vooral zorg geboden aan kinderen met zeer complexe allergische klachten.

Profielfoto kinderarts allergoloog M. Stadermann

Allergoloog Marike Stadermann

Allergoloog als brug tussen ziekenhuizen

Aan de basis van de samenwerking staat onze kinderarts-allergoloog Marike Stadermann. Zij volgde een deel van haar opleiding tot kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en specialiseerde zich in allergologie in het UMC Utrecht. In 2018 was ze medeoprichter van  ons Allergiecentrum. Sinds begin dit jaar werkt Marike zowel in het Diakonessenhuis als in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Marike schreef verschillende landelijke richtlijnen om de zorg voor kinderen met een allergie te verbeteren. Ook geeft ze regelmatig lezingen aan andere specialisten en huisartsen over allergieën.