Koninklijke onderscheiding voor bevlogen kinderarts Diakonessenhuis

Kinderarts Martha Pekelharing – Berghuis is dinsdag 16 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Martha werkt sinds 1993 als kinderarts in ons ziekenhuis. Daarin had en heeft ze een enorme drive om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren.  Martha was ook zes jaar bestuurslid van de medische staf. Zij nam het initiatief voor een andere organisatiestructuur in het ziekenhuis. Dat leidde tot de oprichting van de Federatie Medische Staf Diakonessenhuis. Inmiddels is deze structuur in verschillende andere ziekenhuizen in Nederland toegepast.

Alcoholpoli

Als arts onderscheidde Martha zich vooral door haar enorme betrokkenheid. Ze vraagt zich altijd af wat het beste is dat we voor een patiënt kunnen doen. Toen er een toename van extreem alcoholgebruik onder jongeren kwam, zette zij een nazorgpoli alcohol en jeugd op.  Ze nam verschillende initiatieven om de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg te bevorderen. Dit leidde tot een ‘early warning system’ voor zieker wordende patiënten, een Commissie Dossieronderzoek om te leren van oude afgesloten patiëntendossiers en een opleiding voor Arts Internationale Gezondheidzorg en Tropen.

G-Hockey

Martha was ook de initiator van het G-Hockey bij sportvereniging Kampong.  Haar aanpak om kinderen en volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking te laten sporten is een voorbeeld voor veel sportverenigingen.

Martha ontving haar onderscheiding dinsdag in het Diakonessenhuis uit handen van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. De onderscheiding was voor haar een grote verrassing.

Kinderarts Martha Pekelharing – Berghuis ontving koninklijke onderscheiding

Koninklijke onderscheiding