Tot het laatste moment dicht bij je naaste met een koppelbed

Op 16 juli heeft het Diakonessenhuis twee koppelbedden gekregen van stichting Roparun. Eén voor Utrecht en een voor Zeist. Het koppelbed kunnen we eenvoudig aanschuiven aan een ziekenhuisbed. Zo ontstaat één, aangesloten, tweepersoonsbed. Het koppelbed is voor mensen die in het ziekenhuis sterven. Tijdens hun laatste levensfase kan een naaste zo de hele tijd dichtbij zijn. Tussen de 350 en 400 patiënten per jaar maken deze fase in ons ziekenhuis door.

Koppelbed

Sterven in huiselijke omgeving 

Lobke van Leeuwen, oncoloog en voorzitter van het Team Ondersteunende Palliatieve Zorg: “De koppelbedden zijn een zeer welkome aanvulling op de zorg die we in de laatste levensfase bieden. Die zorg bestaat nu uit extra ondersteuning en begeleiding door bijvoorbeeld geestelijk verzorger, psycholoog en artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg in de laatste levensfase. We willen bekijken hoe we onze omgeving voor de stervensfase zo huiselijk mogelijk in kunnen richten. De komst van de twee koppelbedden is een mooie stap op weg. Overigens, als een naaste in de stervensfase wil blijven slapen en het  koppelbed is al in gebruik, dan is er altijd de mogelijkheid om een gewoon ziekenhuisbed aan te schuiven.”

Over Stichting Roparun

De bedden zijn een gift van Stichting Roparun.  Zij heeft dit jaar haar opbrengst bestemd voor koppelbedden voor alle ziekenhuizen en hospices in Nederland en België. Van 8 tot en met 10 juni deed Team 19 van het Diakonessenhuis voor de 20e keer mee aan de Roparun. De Roparun is een non-stop estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij de teams geld inzamelen voor mensen die strijden tegen kanker. Kijk voor meer informatie op www.roparun.nl of www.roparun-diak.nl