Onnodige controlebezoeken verleden tijd

Vanaf vandaag hoeven patiënten met relatief eenvoudig en stabiel letsel, zoals bijvoorbeeld een verzwikte enkel of gebroken teen, niet meer op nacontrole te komen in ons ziekenhuis. Na hun bezoek aan de Spoedeisende Hulp herstellen zij nu thuis met behulp van de Virtual Fracture Care app. Zo ontvangen onze patiënten de juiste zorg op de juiste plek.

Niet meer onnodig naar het ziekenhuis

SEH-arts David Baden vertelt: ‘’Wekelijks komen zo’n zestig patiënten op onze SEH met kneuzingen of breuken waarvoor geen gips nodig is. In de oude situatie moesten al deze patiënten na een week terugkomen op controle, terwijl deze letsels eigenlijk meestal goed herstellen. Door de Virtual Fracture Care methode is deze controleafspraak niet meer nodig. Patiënten herstellen nu thuis met behulp van de app. Dat scheelt onnodige ziekenhuisbezoeken en dus tijd, reiskosten en vrije dagen voor de patiënt. Voor ons ziekenhuis betekent dit dat we meer ruimte hebben voor behandeling en controle bij andere patiënten.’’

De juiste begeleiding

Om thuis goed te herstellen, is de juiste begeleiding en ondersteuning aan patiënten belangrijk. De patiënten worden eerst op de SEH behandelt aan hun letsel. Hier krijgen zij in plaats van gips nu een brace of verband welke ze uiteindelijk zelf kunnen verwijderen. Na behandeling op de SEH krijgen de patiënten duidelijke uitleg over het herstellen met de Virtual Fracture Care app. In deze app vinden zij informatie over het letsel, instructievideo’s en oefeningen. Naast de app is van elk letsel ook een folder met extra informatie beschikbaar. Als er thuis toch vragen of problemen zijn, kunnen patiënten bellen met een speciaal telefoonnummer: de Breuklijn. Onze specialisten van de Gipskamer helpen de patiënten telefonisch. Als het nodig is, wordt alsnog een controleafspraak gemaakt.

Met elkaar voor de juiste zorg

De Virtual Fracture Care methode is in 2020 ontwikkeld door het Amsterdamse OLVG. Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen waaronder OLVG, stimuleert en ondersteunt het gebruik van de Virtual Fracture Care Methode in andere ziekenhuizen. Inmiddels werken vijftien ziekenhuizen in Nederland volgens deze methode. Dit leverde al veel positieve ervaringen op. Dies den Outer, gipsverbandmeester: ‘’Dat werkt erg fijn. Hierdoor garanderen we niet alleen binnen ons ziekenhuis, maar ook daarbuiten dezelfde zorg en behandeling voor patiënten. De aangesloten ziekenhuizen kijken regelmatig met elkaar of en hoe de app en de behandeling eromheen nog beter kan. Zo blijf je kwaliteit garanderen.’’  

Thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet

Het Diakonessenhuis werkt aan zorg dichtbij: thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet. Daarvoor maken we gebruik van apps, belconsulten, telemonitoring en online coaching, -voorbereiding en -nazorg. De ondersteuning via de Virtual Fracture Care is hier een voorbeeld van.

Spoedeisende Hulp

Meer informatie

Op deze pagina vindt u meer informatie over de app. U vindt hier onder andere de folders van de letsels, de app en het nummer van de Breuklijn.