Pijnbehandeling op afstand voor patiënten Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis gebruikt een nieuwe technologie waarmee een arts de neuromodulatiebehandeling van patiënten met chronische pijn op afstand kan controleren en bijstellen. De patiënt hoeft hier dan niet altijd voor naar het ziekenhuis te komen. Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze technologie gebruikt.

Xander Zuidema, pijnspecialist Diakonessenhuis:

“Bij neuromodulatie stimuleren we met hele kleine stroomstootjes het ruggenmerg of een zenuwknoop van patiënten met chronische pijn. Dit gaat via een apparaatje (de neurostimulator) dat we onder de huid van de patiënt aanbrengen. Patiënten komen regelmatig naar het ziekenhuis voor controle en het tussentijds aanpassen van hun behandeling. Met de nieuwe technologie kunnen wij het apparaatje nu ook op afstand bekijken en bijstellen als dat nodig is. Zeker voor patiënten die wat verder weg wonen is dit een uitkomst. Maar ook voor patiënten die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen is het fijn. Of voor patiënten die vanwege risico op corona zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven. Wij zijn blij dat we dit kunnen aanbieden aan onze patiënten“.

Patiënten horen het van hun arts als zij voor de behandeling op afstand in aanmerking komen. Samen met de arts besluit de patient of hij met behandeling op afstand wil starten. Het gaat in ons ziekenhuis nu in de opstartfase om ongeveer 20 patiënten. Later krijgen al onze patiënten die voor neuromodulatie op afstand in aanmerking komen een uitnodiging hiervan gebruik te maken.

Pijnbehandeling met neuromodulatie

Het Diakonessenhuis heeft een van de grootste centra voor neuromodulatie in Nederland. Per jaar behandelt het ziekenhuis ruim 90 patiënten met neuromodulatie. Neuromodulatie helpt niet bij iedere pijn en is een ingrijpende behandeling. We doen dit alleen als andere behandelingen niet werken. 

Thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet

Het Diakonessenhuis werkt aan zorg dichtbij: thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet. Daarvoor maken we gebruik van apps, belconsulten, telemonitoring en online coaching, -voorbereiding en -nazorg. De pijnbehandeling met neuromodulatie op afstand is hier een voorbeeld van.