Regionale aanpak geboortezorg

Iedereen moet veilig kunnen bevallen ongeacht of dat thuis is of in het ziekenhuis, ondanks het aanhoudend landelijke tekort aan gespecialiseerd opgeleid zorgpersoneel. Dit is het gezamenlijke doel van de zorgverleners in de regio Utrecht. Van kraamverzorgenden en eerstelijns verloskundigen tot de ambulancediensten en ziekenhuizen. Samen zorgen we ervoor dat vrouwen in de regio Utrecht en hun gezin de best mogelijke zorg krijgen tijdens de bevalling en erna.

Acuut Zorgportaal

De zorgaanbieders in de regio Utrecht zien de kwetsbare situatie waarin eerstelijns verloskundigen soms werken als gevolg van de personele krapte in de regio, én de bezorgdheid die dat geeft bij zwangeren. De bundeling van krachten en intensieve onderlinge afstemming levert regionale initiatieven op die bijdragen aan veilige geboortezorg in de regio. Een concreet resultaat daarvan is het inrichten van het Acuut Zorgportaal, waar zorgverleners op elk moment kunnen zien waar vrouwen terecht kunnen die gaan bevallen.

Zorg goed en veilig geleverd

Aanvullend daarop gaat de regionale ambulancedienst (RAVU) verloskundigen ondersteunen om snel in het ziekenhuis te komen, als een bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden of gewenst is. De meldkamer van de RAVU houdt real-time bij in welk ziekenhuis er capaciteit beschikbaar is. De zorgaanbieders zorgen er zo gezamenlijk voor dat de zorg voor (aanstaande) ouders en hun pasgeboren baby’s goed en veilig wordt geleverd. Doordat de ziekenhuizen vaker en meer informatie uitwisselen, weet iedereen waar ruimte is om de geboortezorg te leveren die op dat moment nodig is. De acute geboortezorg is daarmee altijd gegarandeerd.

Tegelijkertijd werken de partijen in de regio samen aan maatregelen om alle mensen die werkzaam zijn in de geboortezorg extra te ondersteunen en de werkdruk te verlichten. Onderzocht wordt bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn om zorgverleners daar in te zetten waar zij op dat moment het hardst nodig zijn.