Robotarm in OK voorkomt tientallen amputaties

In een speciale OK in ons ziekenhuis in Utrecht maken we gebruik van een robotarm. Daarmee voorkwamen we het afgelopen half jaar tientallen amputaties van voeten en onderbenen.

Hybride OK robotarm

Met de robotarm kunnen onze chirurgen tijdens de operatie héél precies het lichaam van een patiënt bekijken. Dankzij de ingebouwde röntgenapparatuur worden ook verstoppingen in hele kleine bloedvaatjes beter zichtbaar en kunnen we deze goed behandelen.

“Hierdoor hebben we dan ook zeker al enkele tientallen amputaties weten te voorkomen”, vertelt vaatchirurg Mattijs de Vries van het Diakonessenhuis. “Dan gaat het vooral om mensen met ernstige vernauwingen en verstoppingen in de onderbenen, dikwijls diabetespatiënten.”

Nieuw tijdperk

We gebruiken de hybride OK ook voor operaties van aneurysma’s. Dit zijn uitstulpingen of verwijdingen van een slagader. Aneurysma’s kunnen makkelijk scheuren. Vaak heeft dit een dodelijke afloop. In de hybride OK kunnen we deze aandoening met grote precisie opereren. Dit brengt patiënten in een nieuw tijdperk.

Voorheen betekende een aneurysma in de buurt van hart, longen of buik meestal een zeer ingrijpende operatie. Met de nieuwe apparatuur kunnen we een ingreep vaak via de liesslagader uitvoeren. Een ‘open’ operatie via een grote snee in de buik is dan niet meer nodig. Hierdoor nemen de risico’s van zo’n operatie af en worden patiënten sneller beter.

Ook bij het verwijderen van grote nierstenen biedt de hybride OK grote voordelen. Opereren is makkelijker en het resultaat is beter.

Auto-industrie

De robot (ARTIS Pheno) is een door Siemens Healthineers doorontwikkelde robotarm die al langer in de auto-industrie wordt gebruikt. De robotarm is aangepast voor medische toepassingen. Door de mechanische gewrichten van de robotarm en zijn grote flexibiliteit kunnen onze chirurgen patiënten van alle kanten optimaal bereiken voor 2D en 3D beeldvorming. Ook gebruiken we veel minder röntgenstraling dan in de oude situatie. Daar profiteren zowel patiënten als het operatieteam van.