Samenwerking verloskundigen en Diakonessenhuis voor beste geboortezorg

In ons ziekenhuis werken we nauw samen met verloskundigen uit de regio. Die samenwerking zetten we komende jaren graag voort. Daarom tekenden ons verloskundig samenwerkingsverband VSV Eendracht, STBN, MSBD en ons ziekenhuis een samenwerkingsovereenkomst om de huidige samenwerking te vervolgen. En ze tekenden een intentieverklaring voor het verder vormgeven van de samenwerking in de toekomst.

Sinds 2011 kunnen eerstelijnsverloskundigen niet-medische bevallingen begeleiden in het Geboortehuis Utrecht. Dat zit in ons ziekenhuis in Utrecht, direct naast de afdeling Verloskunde. Als medische zorg tijdens de bevalling nodig blijkt kan ons geboortezorgteam de begeleiding over nemen. Deze samenwerking kent in deze constructie een tienjarig jubileum.

 

Ontwikkeling geboortecentrum

In de toekomst gaan we nog optimaler samenwerken, in het nog te bouwen Vrouw Kind Centrum (VKC). Met één geboortecentrum waarin vrouwen poliklinisch kunnen bevallen met hun eigen verloskundige, of medisch onder begeleiding van onze verloskundigen en gynaecologen. De toekomstige kamers hebben een huiselijke sfeer én zijn van alle functionaliteiten voorzien die nodig zijn voor een medische bevalling. Daardoor kan een vrouw tijdens de bevalling op dezelfde kamer blijven. Ook als medische zorg nodig is: de gynaecoloog en tweedelijns zorgprofessionals komen naar haar toe.

Komende jaren ontwikkelen we het nieuwe geboortecentrum binnen het VKC. Onze collega’s van Verloskunde en Kindergeneeskunde hebben al veel voorwerk gedaan voor een solide plan. De verloskundigen uit de regio zijn ook betrokken bij de ontwikkeling.

Collage van alle zorgprofessionals die de overeenkomst ondertekenden

Floris Klerk (MSBD), Carlijn Nobels (Geboortehuis), Frans Annot (STBN), Jacqueline Louwers (MSBD), Tatjana Vogelvang (gynaecoloog), Mieke Brinkhuis-Vink & Menne Voorwerk (verloskundigen), Mark Hoetjer (kinderarts) Martijn Wiesenekker (RvB Diakonessenhuis)