Sneldiagnostiek bij pijn op de borst: alle onderzoeken op één dag
Vanaf vandaag kunnen patiënten met pijn op de borst in ons ziekenhuis terecht voor sneldiagnostiek. In één dagdeel doen we alle onderzoeken die nodig zijn om inzicht te krijgen in de klachten. Aan het eind van het dagdeel krijgt de patiënt de uitslag van de onderzoeken en een behandeladvies. Zo weet de patiënt snel na verwijzing door de huisarts of hij een hartziekte heeft en hoe die te behandelen is.
Tycho van der Spoel, cardioloog: “We zijn ontzettend blij dat we dit kunnen aanbieden. Pijn op de borst is voor een patiënt vaak spannend want het duidt mogelijk op een hartziekte. Het is dan fijn als je snel duidelijkheid hebt. In ons ziekenhuis kunnen deze patiënten meestal binnen enkele dagen al terecht. De patiënt doorloopt vervolgens in één dagdeel alle onderzoeken die nodig zijn om inzicht te krijgen in de klachten. Denk aan bloedonderzoek, een hartfilmpje, CT-van de kransslagaders en een echo van het hart. Aan het eind van de dag krijgt de patiënt de uitslag en een behandeladvies. Dat we dit zo kunnen inrichten is onder andere mogelijk omdat we op onze afdeling Radiologie sinds kort een nieuw type CT-scanner hebben. Daarmee kunnen we een CT-scan van de kransslagaders maken. Die scan is nodig om een vernauwing van de kransslagaders te zien en een volledig beeld te krijgen van de gezondheid van het hart en omliggende vaten. Voorheen gingen patiënten hiervoor naar het UMCU, maar nu kunnen we dit dus zelf doen. We denken dat het voor de patiënt en de huisarts fijn is om zo snel duidelijkheid te hebben.”
Wat is pijn op de borst?
Pijn op de borst kan duiden op een hartziekte. We noemen pijn op de borst als gevolg van een hartziekte ook wel angina pectoris. Typisch voor angina pectoris is een beklemmende of drukkende pijn op de borst, alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn straalt soms uit naar armen, hals, kaak of maagstreek en kan samengaan met zweten of misselijkheid. De klachten kunnen ook minder duidelijk zijn. Dat komt vaker voor bij ouderen, vrouwen en mensen met suikerziekte. In de meeste gevallen is de oorzaak één of meerdere vernauwingen in de kransslagaders.