Start thuismonitoring astmapatiënten

Vanaf juli volgen we astmapatiënten van ons ziekenhuis thuis. Zij houden thuis zelf hun gezondheid in de gaten en geven via een app informatie over hun gezondheid door aan hun longarts en longverpleegkundige. Die kunnen de behandeling van de patiënt vervolgens snel bijstellen als dat nodig is.

Minstens één keer in de maand beantwoorden patiënten via een app op hun mobiel vragen over hun gezondheid en geven zo nodig een longfunctiemeting door aan het ziekenhuis. Via de app kunnen patiënten ook filmpjes bekijken over hun aandoening en wat ze daar zelf in kunnen doen. Ook kan de patiënt een berichtje sturen als hij/zij een vraag heeft over zijn/haar astma. Een team van longverpleegkundigen volgt de patiënten en neemt zo nodig contact op met de patiënt. Bijvoorbeeld als het nodig is de medicatie bij te stellen. De verwachting is dat we in de loop van dit jaar doorlopend 70 astmapatiënten thuis kunnen volgen.

Meer grip op gezondheid
Met thuismonitoring willen we patiënten meer grip geven op hun gezondheid. Ook houden we samen met de patiënt beter zicht op zijn gezondheid door vaker te meten. Dit maakt het mogelijk om de behandeling zo nodig sneller bij te stellen. Naar verwachting hoeven patiënten op termijn minder vaak naar het ziekenhuis voor controles als het goed met ze gaat, en is er juist sneller contact als het wat minder gaat. We maken hiervoor gebruik van de thuismeten-app van Luscii.

thuismonitoring astma

Een team van longverpleegkundigen volgt de patiënten en neemt zo nodig contact op