Start thuismonitoring boezemfibrilleren

Met ingang van deze maand volgt ons ziekenhuis ook patiënten met boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis, thuis, via thuismonitoring. Al langer doen we dat bij patiënten met hartfalen en hartpatiënten die na een hartinfarct weer naar huis gaan. De resultaten zijn positief.

Ad Oomen en Marieke Verhagen

Thuismonitoring

Patiënten houden bij thuismonitoring zelf hun gezondheid in de gaten. Via een app geven zij regelmatig gewicht, bloeddruk en hartslag door aan de behandelend cardiologen en verpleegkundig specialisten.

De patiënten meten thuis één tot drie keer per week hun gewicht, bloeddruk en hartslag. Via een app op hun mobiel of tablet geven ze die gegevens door aan het ziekenhuis. Ook beantwoorden zij via de app regelmatig vragen over hun gezondheid en krijgen via de app informatie. Een team van verpleegkundig specialisten en cardiologen volgt de patiënten en neemt contact op met de patiënt als daar een reden voor is, bijvoorbeeld als het nodig is de medicatie bij te stellen.

Meer grip op gezondheid

Met thuismonitoring willen we patiënten meer grip geven op hun eigen gezondheid. Ook houden we samen met de patiënt beter zicht op zijn gezondheid door vaker te meten. Dit maakt het mogelijk om de behandeling zo nodig sneller bij te stellen. De verwachting is, dat we met de inzet van thuis monitoren het aantal herhaal (poli)bezoeken en onnodige opnames kunnen terugdringen. We starten met een pilot van tien maanden, waarin vijftig patiënten zullen deelnemen die voor het eerst met boezemfibrilleren bij ons in beeld komen. Als de resultaten positief zijn, breiden we de groep uit met patiënten die al langer bestaand boezemfibrilleren hebben.

Hartritmestoornissen

Verpleegkundig Specialist Marieke Verhagen: “Boezemfibrilleren is wereldwijd de meest voorkomende hartritmestoornis: ondertussen is er sprake van een epidemie. Het aantal gevallen zal in 2040/2050 verdubbeld zijn. Deze grote groep patiënten heeft regelmatige controles nodig. Voor dit toenemende beroep op de zorg kan thuismonitoring een hele goede aanvullende oplossing zijn.”  
Cardioloog Ad Oomen: “Om die reden zijn wij als vakgroep heel enthousiast en willen we deze dienstverlening graag aan onze patiënten aanbieden om te ervaren hoe dit onze zorg ten positieve kan beïnvloeden.”

Ad Oomen en Marieke Verhagen

Cardioloog Ad Oomen en Verpleegkundig Specialist Marieke Verhagen zijn enthousiast over thuismonitoring voor patiënten met boezemfibrilleren