Start thuismonitoring hartpatiënten

Sinds deze maand monitoren we hartpatiënten van ons ziekenhuis thuis. Het gaat daarbij om patiënten met hartfalen en patiënten die na een hartinfarct weer naar huis gaan. Zij houden thuis zelf hun gezondheid in de gaten. Via een app geven zij regelmatig gewicht, bloeddruk en hartslag door aan de behandelend cardiologen en verpleegkundig specialisten.

De patiënten meten thuis één tot drie keer per week hun gewicht, bloeddruk en hartslag. Via een app op hun mobiel of tablet geven ze die gegevens door aan het ziekenhuis. Ook beantwoorden zij via de app regelmatig vragen over hun gezondheid en hoe ze zich voelen. Via de app kunnen ze ook filmpjes bekijken over hun aandoening en wat ze daar zelf in kunnen doen. Een team van verpleegkundig specialisten en cardiologen volgt de patiënten en neemt zo nodig contact op met de patiënt. Bijvoorbeeld als het nodig is de medicatie bij te stellen. De verwachting is dat we in de loop van dit jaar doorlopend 100 tot 150 hartpatiënten thuis kunnen volgen.

start thuismonitoring cardiologie

Meer grip op gezondheid

Met thuismonitoring willen we patiënten meer grip geven op hun eigen gezondheid. Ook houden we samen met de patiënt beter zicht op zijn gezondheid door vaker te meten. Dit maakt het mogelijk om de behandeling zo nodig sneller bij te stellen. Naar verwachting hoeven patiënten op termijn minder vaak naar het ziekenhuis voor controles als het goed met ze gaat, en is er juist sneller contact als het wat minder gaat.
 
We maken hiervoor gebruik van de app van Luscii. Andere ziekenhuizen gingen ons voor en de ervaringen zijn positief.