Zelfgemaakte knuffels voor de kinderafdeling

Kinderen die in ons ziekenhuis een spannende ingreep ondergaan, kunnen vaak wel wat afleiding gebruiken. Daarvoor hebben we op de kinderafdeling veel speelgoed en spelletjes. En een heleboel knuffels, waaruit kinderen een vriendje kunnen kiezen. Die knuffels worden gemaakt door mevrouw Swaerdens. Sinds drie jaar haakt zij knuffels voor de kinderen in ons ziekenhuis.

Verschillende gehaakte knuffels op een rij

Honderden knuffels

Naar schatting maakte mevrouw Swaerdens als een paar honderd knuffels. In alle soorten en maten: varkentjes, hondjes, fantasiewezens, knuffellapjes, wilde dieren en konijntjes. 

“Zelf ben ik al jaren patiënt in het Diak. Ik vind het zo’n fijn ziekenhuis”, vertelt mevrouw Swaerdens. “Drie jaar geleden ben ik na een ziekenhuisbezoek, heel brutaal, naar de receptie gelopen. Daar vertelde ik dat ik veel knuffels haak, die ik graag aan de kinderen in dit ziekenhuis wilde geven. Want mijn eigen kleinkinderen zijn er inmiddels te oud voor. Ik ben zo blij dat ik dat destijds gedaan heb!”. 
Op de kinderafdeling werd natuurlijk enthousiast gereageerd en sindsdien brengt mevrouw Swaerdens regelmatig een volle tas met kleurige knuffels naar ons ziekenhuis. 

Kind in een snoepwinkel

Kinderen die een spannende ingreep ondergaan en die wel een vriendje kunnen gebruiken, mogen zo’n knuffel uitkiezen. En als het kind weer naar huis mag, gaat de knuffel mee. Door heel Nederland en zelfs daarbuiten, kun je dus knuffels van mevrouw Swaerdens tegenkomen. 
“Als een kind een knuffel mag uitzoeken, laten we die kiezen uit een klein deel van de knuffels. Anders is het veel te lastig, het zijn er zó veel!”, zegt medisch pedagogisch zorgverlener Arne Blok. 

Kiezen blijkt ook voor mevrouw Swaerdens niet altijd even makkelijk: “De wolwinkel is voor mij net een snoepwinkel. Er is zo veel keuze. De haakpatronen haal ik uit boeken, of van internet. 
Ik heb wel mijn favorieten. Het oranje leeuwtje met rode manen bijvoorbeeld. Maar ik maak van alles, voor ieder wat wils. Over een grote knuffel doe ik 4 á 5 dagen. Zo’n kleintje gaat een stuk sneller. Ik vind het heerlijk om te doen. Het staat ook erg vrolijk bij mij thuis, met al die knuffels en gekleurde wol!”

Op de kinderafdeling zamelen onze collega´s wol en katoen in voor mevrouw Swaerdens. Zodat ze daarmee weer nieuwe knuffels kan maken. 
Tijdens haar bezoek aan de kinderafdeling kreeg mevrouw Swaerdens dit keer ook een grote bos bloemen en een verwenpakketje. Omdat ze zo veel kinderen in ons ziekenhuis blij maakt met haar knuffels. Dat was volgens haar niet nodig, maar was natuurlijk wel meer dan verdiend! 

Mevrouw Swaerdens zit tussen de zelfgemaakte knuffels op de kinderafdeling

Mevrouw Swaerdens tussen de zelfgemaakte knuffels