Onderzoeken bij COPD

Naast een gesprek met uw arts zijn meestal ook onderzoeken nodig om vast te stellen of u COPD heeft. Alle mensen met benauwdheidsklachten krijgen een longfunctieonderzoek. Bij een longfunctieonderzoek meten we hoe uw longen werken. Vaak hebben we ook andere testen nodig om de ernst en invloed van uw ziekte te onderzoeken.

Longfunctieonderzoek

Om uw longfunctie te meten krijgt u een longfunctieonderzoek. Er bestaan verschillende soorten longfunctieonderzoeken. Voorbeelden hiervan zijn;

  • Spirometrie: we meten hoeveel moeite het u kost om adem te halen
  • Diffusie meting: we meten hoeveel zuurstof uw longen doorgeven aan het bloed
  • Bodybox meting: we meten de inhoud van uw long
  • Spiermassa meting: we meten de samenstelling van uw lichaam. We kijken dan naar de verhouding tussen uw spieren, water en vet.
  • Slaapregistratie: we kijken of u ‘s nachts last heeft van een snurkende en/of stokkende ademhaling.

Röntgen onderzoek

Een thoraxfoto (longfoto, X-thorax) is een medisch onderzoek waarbij we een röntgenfoto van uw borstkas maken. Op de foto zien wij uw longen, hartomtrek en botstructuren (ruggenwervels, ribben, sleutelbeen).

Soms is het nodig om meer details van uw longen te bekijken. Dan maken we een CT scan van uw borstkas (CT thorax). Met de CT scan maken we dwarsdoorsnede foto’s van uw borstkas. De CT scanner bestaat uit een ring van ongeveer 1 meter diep en een doorsnede van 70 cm. U ligt bij dit onderzoek op uw rug op een tafel. U gaat dan een paar keer door de ring heen.

De rest van het lichaam

COPD is een ingewikkelde aandoening. Veel mensen met COPD hebben ook andere problemen. We doen ook onderzoek naar deze problemen. Dit doen we bijvoorbeeld met bloedonderzoek, hartonderzoek of een botscan.

Meer informatie over COPD

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen COPD.