Spreekuur Oogheelkunde

U kunt terecht op het spreekuur Oogheelkunde als u last heeft van ontstoken of droge ogen, problemen met zien waarbij een bril niet helpt, oogziekten die in uw familie voorkomen, of voor controle van uw ogen bij diabetes.

Wat kunt u verwachten op het spreekuur Oogheelkunde?

De spreekuren vinden van maandag tot en met vrijdag plaats tussen 8.30 en 17.00 uur. Op de dag van uw afspraak meldt u zich bij de balie van de polikliniek. Daar worden uw gegevens gecontroleerd. Vervolgens neemt de assistente u mee voor een aantal standaard oogmetingen. Vaak krijgt u ook gelijk oogdruppels om de pupillen te vergroten. Hierna komt u bij de optometrist of technisch oogheelkundig assistent (TOA). Die vraagt uw klachten uit en onderzoekt uw ogen nog verder. Zo brengen we in kaart wat de problemen zijn. Tenslotte komt u bij de oogarts die eventueel nog aanvullend onderzoek doet en de verdere behandeling met u bespreekt.

Met wie heeft u een afspraak?

Tijdens het spreekuur kunt u geholpen worden voor verschillende specialisten. Dit is afhankelijk van uw afspraak. U wordt bijvoorbeeld door de optometrist, technisch oogheelkundig assistent (TOA) orthoptist of oogarts gezien.

Hoe bereid u zich voor op de afspraak?

Naar het spreekuur neemt u mee:

  • Uw verwijsbrief;
  • Identiteitsbewijs;
  • Verzekeringspas;
  • Als u contactlenzen draagt, neem dan ook uw lenzendoosje en vloeistof mee. Tijdens het consult moeten de contactlenzen namelijk vaak uit;
  • Zonnebril om uw ogen te beschermen na het druppelen.

Let op: door het effect van de oogdruppels kunt u na de afspraak niet deelnemen aan het verkeer. Het kan daarom handig zijn om iemand mee te nemen naar de afspraak. Of laat u ophalen.

Waar wordt u verwacht?

Het spreekuur vindt zowel op locatie Utrecht als Zeist plaats. In uw afspraakbevestiging leest u waar uw afspraak is.

Meer informatie over het spreekuur oogheelkunde

Wanneer is het spreekuur?

De spreekuren vinden van maandag tot en met vrijdag plaats tussen 8.30 en 17.00 uur.

Hoe lang duurt het?

U bent ongeveer één tot twee uur in het ziekenhuis. Om u zo goed mogelijk te helpen, plannen we alle onderzoeken op één dag. Zo hoeft u niet op meerdere dagen terug te komen naar het ziekenhuis. 

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan het spreekuur. Oogheelkundige zorg valt onder de basisverzekering. Enige uitzonderingen zijn speciale lenzen met een cilinder bij een staaroperatie, ooglidcorrecties die niet medisch noodzakelijk zijn en rijbewijs keuringen (CBR). 

Maak een afspraak voor het spreekuur Oogheelkunde

U kunt telefonisch een afspraak maken via 088 250 9429. U heeft hiervoor een verwijzing van uw huisarts, optometrist of medisch specialist nodig.

Bel naar het Diakonessenhuis voor een afspraak