Allergie voor huisstofmijt bij kinderen

De uitwerpselen van de huisstofmijt kunnen voor een allergische reactie zorgen. Huisstofmijten zijn witachtige beestjes. Ze zijn bijna niet te zien omdat ze heel klein zijn: 0,1 tot 0,6 millimeter. Huisstofmijten zijn niet schadelijk, behalve wanneer uw kind hier allergisch voor is.

Waar vind je huisstofmijten?

Huisstofmijten voelen zich thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen. Daarom zijn matrassen, dekbedden en kussens perfecte plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubels en speelgoed (vooral knuffelbeesten). Ook op scholen, restaurants, hotels, bioscopen en theaters komen mijten voor.

Allergische reactie

De allergische reactie kent een vroege en late reactie. Bij de vroege reactie heeft uw kind klachten als een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen. De late reactie komt door ontstekingscellen. Deze ontstekingsreactie krijgt uw kind in de bovenste en onderste luchtwegen. Bij de bovenste luchtwegen leidt dit tot klachten als een verstopte neus en hoesten. Bij de onderste luchtwegen tot een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) en een gevoel van benauwdheid. Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

Klachten bij een allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijten komen het hele jaar voor. In de herfst en in de winter zijn er meer huisstofmijten. Daarom zijn de klachten in deze periode vaak groter dan de rest van het jaar. Uw kind heeft vooral last van zijn of haar neus, ogen en longen.

Allergiecentrum

In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.