Allergie voor insecten bij kinderen

Iedereen reageert op de beet van een mug, daas, horzel of ander insect. Deze insectenbeten veroorzaken bij sommige mensen een ernstige allergische reactie. Bij een beet spuit een insect gif in de huid. Het gif van bijen, wespen en hommels kan ernstige allergische reacties geven. Bij sommige mensen leidt dit tot klachten die zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Bij wie komt een allergie voor insecten voor?

Bijna 4% van de Nederlandse bevolking is allergisch voor het gif van bijen en/of wespen. Dat zijn ongeveer 650.000 mensen. Jaarlijks overlijden er mensen na een steek van een bij of wesp.

Klachten bij een insectenallergie

Wanneer uw kind wordt gestoken door een insect kan hij of zij last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek. Dat noemen we een plaatselijke reactie. De zwelling verdwijnt binnen een paar dagen. Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif ontstaan deze klachten binnen een kwartier. Bij 2% van de mensen die allergisch zijn komen de klachten pas na een uur.

Behandeling van een insectenallergie

Uw kind krijgt meteen medicijnen als hij of zij met een allergische reactie bij ons komt. Daarna bekijken we of we uw kind van de allergie af kunnen helpen. Dat doen we door het gif van dat insect toe te dienen (immunotherapie). Hij of zij krijgt dan eerst iedere week een injectie. Later is dat één keer per maand. In totaal duurt deze behandeling vijf jaar. Ook krijgt u soms een noodset mee naar huis. Hierin zitten medicijnen die uw kind moet nemen zodra hij of zij nog een keer gestoken wordt.

Allergiecentrum

In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.