Aspecifieke lage rugklachten

Lage rugpijn is een klacht die veel voorkomt. In negentig procent van de gevallen vinden we hierbij geen duidelijke lichamelijke afwijking. Dan is het onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Ons team van orthopeden, neurochirurgen, neurologen, fysiotherapeuten en anesthesiologen bekijkt hoe wij u kunnen behandelen of helpen bij het omgaan met uw klacht.

Mogelijke oorzaken van lage rugklachten

Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt. De oorzaken van lage rugklachten kunnen liggen in uw spieren, aanhechtingen van spieren of banden.

Bij aspecifieke lage rugklachten komt vaak een onbalans tussen belasting (wat er van uw rug gevraagd wordt) en belastbaarheid (wat uw lichaam lichamelijk en geestelijk aan kan) voor. Ook speelt soms onbewuste angst voor bewegen een rol.

Voorkomen van lage rugklachten

Wat kunt u zelf doen om rugklachten te voorkomen?

  • Zorg voor sterke rug- en buikspieren door te sporten of oefeningen te doen. Sterke spieren ondersteunen uw wervelkolom.
  • Stoppen met roken vermindert de kans op rugklachten.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en verminder stress.
  • Vermijd lang zitten en lang autorijden (meer dan 30 minuten).
  • Vermijd veel tillen en veelvuldig buigen en draaien van de romp.

Behandeling van aspecifieke lage rugklachten

Acute klachten

Uw klachten zijn acuut als ze minder dan twaalf weken bestaan. Meestal gaan acute klachten vanzelf over. Heeft u veel pijn? Dan kan een pijnstiller of ontstekingsremmer helpen. Probeer zo snel mogelijk weer te bewegen en te werken, dat bevordert uw herstel.

Chronische klachten

Wanneer klachten langer duren dan twaalf weken noemen we dit chronische klachten. Wanneer uw klachten chronisch dreigen te worden kijkt uw arts naar lichamelijke afwijkingen, maar ook of u zorgen heeft, stress ervaart of bang bent om te bewegen. Vaak helpt fysiotherapie uw klachten te verminderen door uw buik- en rugspieren sterker te maken. Ook is het belangrijk aandacht te hebben voor een goede houding bij de meest voorkomende dagelijkse bezigheden.