Bekkenbodemklachten
Bekkenbodemklachten komen veel voor. Hierbij kunt u denken aan incontinentieklachten (van urine en ontlasting) of verzakkingsklachten. Ook kunt u juist moeite hebben met plassen of poepen. Sommige vrouwen schamen zich voor de problemen of denken dat er weinig aan hun klachten te doen is. Bekkenbodemproblemen zijn juist vaak goed te behandelen. Heeft u bekkenbodemklachten? Bespreek ze met uw huisarts, gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut.
Wat is de bekkenbodem?
Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen. Het bekken is belangrijk bij het bewegen en de houding. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en het laatste stuk van de dikke darm. De bekkenbodem sluit het bekken af. Dit is een soort hangmat van spieren en bindweefsel die de organen in het bekken dragen.
De bekkenbodemspieren zijn normaal gesproken altijd licht aangespannen. Dit gebeurt onbewust. De aanspanning van de bekkenbodemspieren zorgt ervoor dat de plasbuis en darm gesloten zijn.
De bekkenbodemspieren moeten aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden. Ze moeten ook goed kunnen ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. De bekkenbodemspieren spelen een rol tijdens het vrijen. Bij het vrijen ontspannen de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan gemeenschap plaatsvinden.
Bekkenbodem bij een vrouw
Behandelingen bekkenbodemklachten
Uw arts onderzoekt wat de oorzaak is van uw klachten. Worden uw klachten veroorzaakt door bekkenbodemproblemen? Dan verwijst uw arts u door naar de Bekkenbodempolikliniek. Hier onderzoekt een gynaecoloog u. Mogelijke behandelingen van uw klachten kunnen zijn: