Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Bekkenbodemklachten
Bekkenbodemklachten komen veel voor. Hierbij kunt u denken aan incontinentieklachten (van urine en ontlasting) of verzakkingsklachten. Ook kunt u juist moeite hebben met plassen of poepen. Deze klachten komen veel voor en zijn meestal goed te behandelen. Heeft u bekkenbodemklachten? Bespreek ze met uw huisarts, gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut.
Wat is de bekkenbodem?
Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen. Het bekken is belangrijk bij het bewegen en de houding. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en het laatste stuk van de dikke darm. De bekkenbodem sluit het bekken af. Dit is een soort hangmat van spieren en bindweefsel die de organen in het bekken dragen.
De bekkenbodemspieren zijn normaal gesproken altijd licht aangespannen. Dit gebeurt onbewust. De aanspanning van de bekkenbodemspieren zorgt ervoor dat de plasbuis en darm gesloten zijn.
De bekkenbodemspieren moeten aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden. Ze moeten ook goed kunnen ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. De bekkenbodemspieren spelen een rol tijdens het vrijen. Bij het vrijen ontspannen de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan gemeenschap plaatsvinden.
Bekkenbodem bij een vrouw
Klachten aan het bekkenbodem
Klachten aan de bekkenbodem komen veel voor. Ze ontstaan doordat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg, of juist te gespannen zijn. Klachten kunnen zijn:
- ongewild urineverlies
- verlies van windjes of ontlasting
- verzakkingsklachten
- moeite met plassen
- ontlastingsproblemen
- buikpijn
- klachten aan de heupen, de lage rug of uitstralende pijn naar het bovenbeen
- pijn bij het vrijen