Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten komen veel voor. Hierbij kunt u denken aan incontinentieklachten (van urine en ontlasting) of verzakkingsklachten. Ook kunt u juist moeite hebben met plassen of poepen. Deze klachten komen veel voor en zijn meestal goed te behandelen. Heeft u bekkenbodemklachten? Bespreek ze met uw huisarts, gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut.

Wat is de bekkenbodem?

Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen. Het bekken is belangrijk bij het bewegen en de houding. In het bekken liggen verschillende organen zoals de blaas, baarmoeder, dunne darm en het laatste stuk van de dikke darm. De bekkenbodem sluit het bekken af. Dit is een soort hangmat van spieren en bindweefsel die de organen in het bekken dragen.

De bekkenbodemspieren zijn normaal gesproken altijd licht aangespannen. Dit gebeurt onbewust. De aanspanning van de bekkenbodemspieren zorgt ervoor dat de plasbuis en darm gesloten zijn.

De bekkenbodemspieren moeten aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden. Ze moeten ook goed kunnen ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten. De bekkenbodemspieren spelen een rol tijdens het vrijen. Bij het vrijen ontspannen de bekkenbodemspieren. Hierdoor kan gemeenschap plaatsvinden.

Beeld van bekkenbodem vrouw

Bekkenbodem bij een vrouw

Klachten aan het bekkenbodem

Klachten aan de bekkenbodem komen veel voor. Ze ontstaan doordat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg, of juist te gespannen zijn. Klachten kunnen zijn: