Bekkenbodemverzakking

Heeft u last van een bekkenbodemverzakking? Hier leest u meer over de soorten verzakkingen, klachten en oorzaken.

Wat is een verzakking?

In uw bekken liggen de blaas, baarmoeder en het onderste deel van uw darm (de endeldarm). Deze organen worden ondersteund door uw bekkenbodem en het steunweefsel rond deze organen. Uw bekkenbodem bestaat uit spieren en bindweefsel. In de loop van uw leven kan het gebeuren dat deze spieren en steunweefsel uitrekken. Uw organen zakken dan langzaam naar beneden. Hierdoor kunnen één of meerdere organen via de schede naar buiten komen. Dat noemen we verzakking. Vaak zijn meerdere organen tegelijk verzakt. Hierdoor kunt u klachten hebben bij het plassen, poepen en vrijen.

Verzakking is niet gevaarlijk. Heeft u geen klachten? Dan is behandeling niet nodig. Soms wordt een verzakking erger als u ouder wordt.

Verschillende verzakkingen

Er zijn verschillende soorten verzakkingen:

Voorwandverzakking

Bij een voorwandverzakking is de voorkant van de vagina naar beneden gezakt in het bekken. Omdat de blaas op een deel van deze voorwand rust, is de blaas ook verzakt. De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een bol.

Voorwandverzakking

Achterwandverzakking

De achterkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken. Dit heet achterwandverzakking. De endeldarm ligt op een deel van deze achterwand. Daarom is de endeldarm ook verzakt. Soms is ook de dunne darm verzakt. De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de achterkant van de vagina in de vorm van een bol.

Achterwandverzakking

Verzakking na het verwijderen van de baarmoeder

Als uw baarmoeder is verwijderd, kunnen de top van de vagina en de dunne darm verzakken. Hierbij keert de vagina zich ‘binnenste buiten’. De verzakking ziet eruit en voelt als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.

Verzakking na baarmoederverwijdering

Baarmoederverzakking

Bij een baarmoederverzakking zijn de banden en de spieren van de baarmoeder niet sterk genoeg. Hierdoor kan de baarmoeder naar beneden zakken. De baarmoedermond zakt dan tot in de vagina of zelfs naar buiten.

Stadia van verzakking

De mate van de verzakking drukken we uit in stadia:

  • Stadium 1: er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten.
  • Stadium 2: er is een grotere uitstulping. De verzakking komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina.
  • Stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina.
  • Stadium 4: de verzakking komt ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina.

Verzakkingen komen veel voor. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft een verzakking van stadium 2 of hoger. Dit geeft meestal geen klachten. Ongeveer een van de acht vrouwen heeft klachten van een verzakking.

Oorzaken van verzakkingen

Verzakkingen hebben vaak verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld:

  • Matige kwaliteit van het bindweefsel. Dit is een aandoening die vaak in de familie voorkomt. Vooral vrouwen met een blanke huidskleur hebben hier last van.
  • Door zwangerschap en bevalling kan uw bekkenbodem beschadigen. Meestal wordt dit na de bevalling weer beter. Op latere leeftijd kan de beschadiging terugkeren.
  • De overgang. Na de overgang maakt u geen vrouwelijke hormonen meer aan. Bekkenbodem en steunweefsel verliezen hierdoor aan stevigheid.
  • Langdurige overbelasting van de bekkenbodem. Hierdoor kunnen de bekkenbodemspieren verzwakken. Voorbeelden van overbelasting zijn overgewicht, chronisch hoesten, vaak hard persen bij de ontlasting en zwaar lichamelijk werk verrichten.

Klachten door verzakkingen

Bij een verzakking kunt u een zwaar gevoel in uw vagina hebben. Het voelt alsof er een bal in zit. Ook kunt u een zwaar en zeurend gevoel hebben in de onderbuik of onderrug. De klachten worden erger in de loop van de dag. Als u rust neemt, worden de klachten minder.

Is uw blaas verzakt? Dan kunt u klachten ervaren bij het plassen. U kunt bijvoorbeeld last hebben van urineverlies, u kunt moeilijker uitplassen of u heeft vaak blaasontstekingen.

Is uw endeldarm verzakt? Dan komt ontlasting vaak moeilijker naar buiten. Soms heeft u minder controle over uw darm.

Niet alle verzakkingen geven klachten. Als u geen klachten heeft, is behandeling niet nodig. Heeft u wel klachten? Dan kunt u terecht op de Bekkenbodempolikliniek.

Meer informatie

De manier waarop u naar het toilet gaat, kan invloed hebben op uw klachten. Lees onze tips voor goed toiletgedrag voor meer informatie.