Jeuk bij eczeem
Mensen met eczeem hebben vooral last van jeuk. Vaak is die jeuk erg vervelend. Het is dan ook heel begrijpelijk dat mensen en vooral kinderen blijven krabben, vaak tot hun huid gaat bloeden.
Waarom heeft u jeuk bij eczeem?
Bij eczeem is er een ontsteking in de huid. Daarbij komen stoffen vrij die de zenuwen in de huid prikkelen. Zo ontstaat jeuk. Het eczeem is actief als u jeuk heeft. U heeft dan een droge, ruwe en schilferige huid die strak aanvoelt.
Verlichten van jeuk
Jeuk kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om jeuk te verlichten. Wij geven u graag wat tips.
Een goede behandeling van het eczeem is de belangrijkste manier om de jeuk tegen te gaan. Dat doet u met een medicinale zalf, meestal corticosteroïdzalf. De ontsteking in de huid en de jeuk gaan niet weg met alleen een basiszelf. U kunt ook medicijnen en zalven krijgen die de jeuk verminderen.
Een droge huid geeft vaak jeuk. Een basiszalf helpt de huid soepel te houden en kan jeuk verminderen.
Mentholzalf geeft verlichting bij jeuk of een warm gevoel van de huid. Mentholzalf geeft ongeveer 20 tot 30 minuten een verkoelend effect. Dit kan genoeg zijn om krabben te voorkomen. Gebruik geen mentholpoeder, want dit droogt de huid uit. Een basiszalf uit de koelkast kan de jeuk ook verlichten.
Koel de huid door erop te blazen of door naar buiten te gaan. U kunt ook een ventilator gebruiken of wijde, koele kleding dragen. Gebruik ijspakkingen (coldpacks) als jeuk op een klein gebied voorkomt. Leg de coldpack nooit direct op de huid, maar doe een doek of washandje om de coldpack. Coldpacks zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
U kunt andere dingen doen in plaats van krabben. Zo voorkomt u dat u de huid beschadigt. Probeer te wrijven, kloppen, knijpen of blazen in plaats van te krabben. Soms kan een massage (met een basiszalf) de jeuk ook verlichten. Een fijn effect is dat uw kind minder makkelijk kan krabben als hij of zij een vette, gezalfde huid heeft. De vingers glijden dan weg.
U beschermt de huid door deze te bedekken met kleding of speciale verbandbroeken, -shirts of -handschoenen. U geeft de huid daarmee rust. Daardoor kan de zalf goed intrekken en wordt de huid minder geprikkeld door stofjes van buitenaf. Ook kan uw kind dan niet rechtstreeks op de huid krabben. Daarmee voorkomt u beschadiging van de huid. Zorg ook voor schone, gladde en kortgeknipte nagels van handen en voeten.
Voorkomen van jeuk
U kunt zelf een paar dingen doen die jeuk kunnen voorkomen. Wij geven u graag wat tips.
- Was nieuwe kleding voordat uw kind dit draagt.
- Een onbedekte huid is gevoeliger voor prikkels en leidt sneller tot jeuk. Daarom kan het in de zomer prettig zijn om dunne katoenen kleding met lange mouwen en broekspijpen te dragen.
- Vermijd warmte door koele kleding zoals katoen. Het is belangrijk dat de kleding vocht doorlaat. Het is daarom beter om geen nylon te dragen.
- Leg een extra dikke handdoek in de autostoel als de zon in de auto schijnt. Een gevoelige rug kan gaan irriteren door de synthetische bekleding van de autostoel.
- Spoel kleding na het wassen goed uit zodat er geen zeepresten achterblijven. Deze zeepresten kunnen irriteren. Gebruik bijvoorbeeld het extra spoelprogramma op de wasmachine. U kunt ook minder waspoeder gebruiken.
- Gebruik liever geen wasverzachter. Dit blijft na het wassen in de kleding zitten. U kunt in plaats daarvan een half kopje schoonmaakazijn gebruiken.
- Zet de verwarming thuis niet te hoog. Vooral niet op de slaapkamer. Warmte en zweten leiden vaak tot jeuk.
- Zorg ervoor dat de slaapkamer koel en fris is. Gebruik bijvoorbeeld weinig dekens of een koel dekbed.
- Zorg voor goede ventilatie in huis en hang natte handdoeken over de verwarming. Droge lucht kan jeuk erger maken. Droge lucht ontstaat bijvoorbeeld bij het gebruiken van een airconditioning of centrale verwarming. Hang ook geen waterbakjes aan de verwarming, daar kunnen bacteriën in groeien.
- Een regelmatig en rustig leven kan zorgen voor een gezondere huid.
- Zorg voor genoeg slaap, goede voeding en lichaamsbeweging.
Allergiecentrum
In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.