Behandeling van eczeem bij kinderen

In droge eczeemhuid zitten minder huidvetten tussen de huidcellen. Daardoor kan een droge huid moeilijk vocht vasthouden. Ook jeukt deze huid meer en is deze huid gevoeliger voor prikkels van buitenaf.

Behandeling van eczeem

Goede huidverzorging is de eerste stap om het eczeem van uw kind zo rustig mogelijk te houden. De huid blijft vet en droogt niet meer uit als u iedere dag een beschermlaag op de huid smeert met een basiszalf. De huid beschermt uw kind dan weer tegen prikkels van buitenaf.

Als het eczeem actief is moet u een medicinale zalf gebruiken.

Leefregels droge huid

Naast basiszalven en medicinale zalven kunt u de droge huid van uw kind op andere manieren soepel maken. Hieronder leest u een paar manieren om een droge huid te voorkomen.

Basiszalf

Basiszalf, ook wel neutrale zalf of bijsmeerzalf genoemd, bevat geen medicijnen en is niet geparfumeerd. U gebruikt deze zalf zowel in de actieve fase als in de rustige fase van het eczeem. In een actieve fase gebruikt u de zalf om extra te zalven, naast de medicinale zalf. In de rustige fase houdt de zalf de huid soepel. Ook houdt de huid hierdoor uw beschermende functie. Het eczeem van uw kind wordt daardoor minder actief.

Medicinale zalf

Als uw kind jeuk heeft is dit een teken dat het eczeem actief is. De ontsteking in de huid en de jeuk gaan niet weg met alleen basiszalf. De arts schrijft daarom ook een medicinale zalf voor, meestal een corticosteroïdzalf.

Hoeveel moet ik smeren?

Afbouwen hormoonzalf

De huid van uw kind moet wat beter zijn voordat u minder vaak mag smeren. Dit betekent dat de huid minder rood is en gladder voelt en dat de jeuk is verdwenen of sterk minder is geworden. Dit gebeurt meestal na een paar dagen tot een week. Stop nooit ineens met het smeren van hormoonzalf. Bedenk dat u tegen de buitenkant van de huid aankijkt. De huid bestaat uit een aantal lagen. U wilt met de hormoonzalf ook de onderste huidlaag bereiken. Het eczeem kan snel terugkomen als u opeens stopt. Het is dus belangrijk om rustig af te bouwen.

Allergiecentrum

In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.

arts onderzoekt kind in het allergiecentrum van het Diakonessenhuis