Eierstokkanker

Bij eierstokkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij een van de eierstokken.

Wat is eierstokkanker?

Bij eierstokkanker begint de ongeremde celdeling in de eierstokken. Er kan dan een kwaadaardig gezwel (een tumor) ontstaan. Kwaadaardig betekent:

  • de kankercellen kunnen door ander lichaamsweefsel heen groeien
  • de kanker kan zich door het lichaam verspreiden via bloed en lymfevaten (uitzaaien)

Er zijn verschillende soorten eierstokkanker. De meest voorkomende vorm van eierstokkanker is ‘sereuze’ kanker. De kankercellen ontstaan dan uit de buitenste laag cellen van de eierstok, het epitheel.

Onderzoeken en diagnose eierstokkanker

Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of u eierstokkanker hebt: vaginaal onderzoek, bloedonderzoek of vaginale echografie. Vaak voeren we een combinatie van deze onderzoeken uit. Daarnaast kunnen we met aanvullende onderzoeken bepalen in welk stadium de eierstokkanker is (hoe ver de tumor is doorgegroeid) en of er uitzaaiingen zijn.

Behandelingen eierstokkanker

Eierstokkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van uw situatie.

Mogelijke gevolgen van behandeling

Afzien van behandeling

Een behandeling kan bijwerkingen met zich meebrengen. Het kost bovendien tijd en energie om naar het ziekenhuis te komen. Het is dus altijd de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Een moeilijke afweging, want u weet van tevoren niet zeker hoe goed de behandeling zal werken. En ook niet hoeveel bijwerkingen u zult ondervinden. Uw arts zal alles met u doorspreken.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met eierstokkanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen 5 tot 10 dagen na de eerste onderzoeken vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor eierstokkanker vindt de behandeling vaak gedeeltelijk plaats in het UMCU ziekenhuis. Voor de controles komt u weer terug in het Diakonessenhuis.