Rughernia

Een hernia is een uitstulping van weefsel of een orgaan. Een hernia komt meestal in uw rug voor.

Wat is een rughernia?

Uw wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven hebben een elastische kern (nucleus pulposus). Daaromheen zit een stevige vezelwand (annulus fibrosus). Een rughernia ontstaat door druk op uw tussenwervelschijf. Als de stevige vezelwand zwakker wordt, kan de elastische kern uitpuilen naar buiten. Als deze uitstulping op een zenuw drukt, kunnen pijnklachten ontstaan.

Schematische weergave van een rughernia

Klachten van een rughernia

  • De meest voorkomende klacht is pijn vanuit uw onderrug. Deze pijn straalt uit naar uw been of beide benen.
  • De pijn ontstaat in korte tijd, meestal zonder duidelijke aanleiding. De pijn is heel hevig.
  • De pijn neemt toe bij niezen, hoesten of persen.
  •  U kunt tintelingen of een doof gevoel hebben in uw been of voet.
  • U kunt krachtsverlies hebben in uw been of voet.

Met (klachten van) een hernia kunt u terecht bij ons herniaspreekuur.

Behandeling van een rughernia

De pijn in het been wordt minder als de druk op de zenuw vermindert. De uitpuilende tussenwervelschijf zal moeten slinken. Dit gebeurt bijna altijd vanzelf. In de eerste weken kan het helpen om uw rug zo min mogelijk te belasten. Bedrust is echter niet nodig. Pijnstillers helpen tijdens deze periode. Als u erg veel last heeft van pijn, verwijzen we u door naar onze pijnspecialisten. Zij behandelen uw pijn met medicijnen of een injectie in uw rug. Fysiotherapie kan uw rugspieren versterken en de spanning in uw spieren verminderen. Ongeveer 80% van alle patiënten herstellen binnen twee tot drie maanden.

Als uw klachten na drie maanden niet beter worden, kunnen we u opereren. In sommige situaties is een operatie eerder nodig. Bijvoorbeeld in het geval van een caudasyndroom.

Wilt u meer weten over de rughernia? Lees dan ook de folder van de Dutch Spine Society.