Operatie rughernia (Laminectomie en interlaminaire decompressie)

Voor de behandeling van een rughernia of kanaalstenose zijn er twee operaties: de laminectomie of de interlaminaire decompressie. We kijken met u wat in uw geval de beste behandeling is.

Wat is een laminectomie?

Met een laminectomie maken we meer ruimte voor beknelde zenuwen in uw onderrug. Met deze behandeling leggen we de zenuwwortels vrij om de pijnklachten in uw benen te verminderen.

Via een snee in de rug verwijderen we de gehele wervelboog inclusief het doornvorming uitsteeksel ('processus spinosus') en ook de banden tussen de wervels aan de achterzijde. Dit kan er voor zorgen dat uw wervelkolom zwakker wordt. De stabiliteit van uw wervelkolom kan door deze techniek minder worden.

Wat is een interlaminaire decompressie?

Bij een interlaminaire decompressie verwijderen we slechts een gedeelte van uw wervelboog. De banden tussen de wervels aan de achterkant blijven zoveel mogelijk intact. De kans dat de stabiliteit van uw wervelkolom minder wordt is kleiner dan bij een laminectomie. Echter lukt het via deze techniek niet altijd om voldoende ruimte te maken als er een forse vernauwing is.

Lees meer over de rughernia of kanaalstenose.

Wachttijden

  • Neurochirurgie

    Uw eerste afspraak22 dagen