Scheefstaande grote teen

Uw grote teen kan schuin staan en tegen uw andere teen aandrukken. Soms is uw grote teen om zijn eigen as gedraaid. De teennagel staat dan naar de andere voet gericht. Een scheefstaande teen doet niet altijd pijn.

Wat is een scheefstaande grote teen?

Hoe scheef uw teen staat, zegt niets over de pijn die u voelt. Soms staat een teen maar een klein beetje scheef en is de pijn heel erg. Soms staat de teen heel scheef en heeft u helemaal geen pijn.

Door de scheefstand of de verdraaiing komt er een bult aan de binnenkant van uw voet. Als u pijn heeft, is het meestal deze bult die pijn doet. Veel schoenen passen slecht omdat de bult tegen de schoen drukt. De pijn wordt erger als u vaak dichte schoenen draagt. Als uw huid op de bult opengaat en dit ontsteekt, moet u zo snel mogelijk naar uw huisarts. Uw grote teen kan ook tegen de teen ernaast drukken, dit zorgt ook voor pijn.

Behandeling van een scheefstaande teen

Als u naar ons orthopedisch centrum komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw teen. We maken altijd een röntgenfoto van uw voet.

Als u weinig pijn heeft aan uw scheve teen, hoeven we u niet te opereren. Het helpt vaak om andere schoenen te dragen of uw eigen schoenen aan te passen. Hierdoor past uw voet beter in de schoen en kunt u comfortabeler lopen.

Als u pijn heeft of het dragen van andere schoenen niet helpt, kunnen we u opereren. Bij deze operatie leggen we de botten en pezen van uw grote teen weer op de juiste plaats. Hierdoor verdwijnt de bult en kunt u weer gewone schoenen dragen.