Behandeling van de ziekte van Dupuytren

Er zijn verschillende behandelingen voor de ziekte van Dupuytren (in medische termen Morbus Dupuytren). Wij houden rekening met uw persoonlijke wensen bij het kiezen van een behandeling.

Afwachtend beleid bij de ziekte van Dupuytren

Als uw vingers niet duidelijk krom staan, maar u wel verdikkingen heeft in uw handpalm, dan raden wij aan om voorlopig af te wachten en terug te komen wanneer uw vingers krommer staan.

Niet-operatieve behandeling van de ziekte van Dupuytren

De naald fasciotomie is een eenvoudige behandeling. U krijgt hierbij lokale verdoving. Met een naald prikken wij op meerdere plekken gaatjes in de onderhuidse streng. De streng onder de huid knapt waardoor de vinger weer rechter komt te staan. Door deze behandeling krijgt u een paar kleine wondjes die binnen enkele dagen herstellen. Bij deze behandeling verwijderen we geen dupuytren weefsel, dus de kromstand kan na een tijd weer terugkomen. Als dat gebeurt, dan beoordelen we of een naald fasciotomie opnieuw mogelijk is, of dat we beter een uitgebreidere operatie kunnen doen.

Operatieve behandeling van de ziekte van Dupuyten

Bij de operatieve behandeling, in medische termen partiële fasciectomie, verwijderen we uw strengen zoveel mogelijk. Hiermee willen we ervoor zorgen dat uw vinger(s) weer zo recht mogelijk gaan staan. Dit is niet altijd mogelijk omdat het gewricht soms verstijfd is geraakt. Tijdens de operatie maken we een sneetje van de huid over uw vingers en hand. De operatie vindt plaats in de dagbehandeling, onder narcose of plaatselijke verdoving van uw arm. Na de operatie krijgt u bijna altijd handtherapie om u te begeleiden bij het soepel houden van uw vingergewrichten en het litteken. Soms krijgt u een spalkje van de handtherapeut.

Meer weten over de ziekte van Dupuytren?

Bij de ziekte van Dupuytren ontstaan er strengen en knobbels onder uw huid in de handpalm. Hierdoor kunnen uw vingers krom gaan staan.

Hand- en polscentrum

Onze handchirurgen zijn Europees gecertificeerd en werken volgens de laatste inzichten. Zij werken intensief samen met andere specialisten in het Diakonessenhuis om mensen met hand- of polsaandoeningen de beste zorg te bieden.

Arts onderzoekt patiënt in het Hand- en polscentrum van het Diakonessenhuis

Wachttijden

  • Plastische chirurgie

    Uw eerste afspraak3 dagen

    Behandeling35 dagen