Voedingsadviezen bij nierstenen
Zijn er bij u nierstenen geconstateerd? Met de juiste voeding kunt u veel doen om de kans op nierstenen te verkleinen.
Voedingsadviezen bij verschillende soorten nierstenen
In de folder leest u algemene voedingsadviezen Voedingsadviezen bij nierstenen | Diakonessenhuis. Daarnijst gelden er aanvullende adviezen, afhankelijk van het soort niersteen. Er zijn verschillende soorten nierstenen:
-
Calcium(oxalaat)stenen: Deze nierstenen bestaan uit calciumzouten zoals calciumfosfaat en/of calciumoxalaat. Deze kleine stenen veroorzaken de meeste last. Ongeveer 85% van de nierstenen zijn calciumoxalaatstenen.
-
Suvrietstenen: Ongeveer 10% van de stenen bestaat uit suvriet (magnesium-ammoniumfosfaat). De suvrietstenen komen vooral voor bij vrouwen. De stenen veroorzaken nierontstekingen waardoor de nieren minder goed werken.
-
Urinezuurstenen: Urinezuurstenen (ongeveer 5%) ontstaan door te veel urinezuur in de urine. Urinezuur is het eindproduct van het metabolisme van purine in het lichaam. Purines zijn stofjes die onder andere in vlees en vis zitten. Te veel urinezuur kan ook komen door bepaalde ziekten (bijvoorbeeld jicht), lage urineproductie of een lage zuurgraad (pH) van de urine.
-
Cystinestenen: Deze stenen bestaan uit cystine. Cystine is een aminozuur (aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten). Cystinestenen komen alleen voor bij mensen met een erfelijke afwijking die cystinurie heet en zijn uiterst zeldzaam: ongeveer 1% van de patiënten met nierstenen heeft deze vorm.
Specialisme
Voor nierstenen kunt u terecht bij het specialisme Urologie. De voedingsadviezen zijn opgesteld door onze diëtisten.