DCIS (voorstadium van borstkanker)

Bij u is DCIS geconstateerd, een voorstadium van borstkanker. In deze folder leest u wat DCIS is en hoe we het behandelen.

Wat is DCIS?

DCIS is een afkorting van ductaal carcinoom in situ. Het is een voorstadium van borstkanker. In de borst zitten klierkwabben (lobuli) en melkgangen (ducten). Daarin kunnen kankercellen voorkomen. Bij DCIS blijven deze kwaadaardige kankercellen op hun plaats (in situ). Ze groeien niet door in het omliggende weefsel.

DCIS wordt vaak per toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Om te voorkomen dat het DCIS uitgroeit tot borstkanker, raden we meestal een behandeling aan.

Bekijk de video over DCIS

Behandeling van DCIS

De behandeling bestaat uit een borstoperatie, soms aangevuld met bestraling. Er zijn twee operaties mogelijk: een borstsparende operatie en een borstamputatie. Welke operatie voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte van het DCIS. Bij een klein gebied raden we meestal een borstsparende operatie aan. Bij een groter gebied adviseren we een borstamputatie om de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk te maken.

Borstsparende operatie

Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg een deel van de borst. Na de operatie wordt de borst meestal ook bestraald. Deze gecombineerde behandeling geeft bij een kleine tumor een net zo grote kans op genezing als een borstamputatie. Het voordeel van een borstsparende operatie is dat de borst behouden blijft. De vorm en de kleur van de borst kunnen door de intensieve behandeling wel veranderen. Soms is het nodig om ook de tepel te verwijderen.

Borstamputatie

Bij een borstamputatie verwijdert de chirurg de hele borst. Het is mogelijk om tijdens of na de amputatie een borstreconstructie te laten uitvoeren. De chirurg verwijst u hiervoor naar de plastisch chirurg.

Gang van zaken rond de operatie

U verblijft één tot twee dagen in het ziekenhuis. De operatie vind plaats onder algehele narcose.

De operatie

Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de tumor ruim uit de borst. Bij een borstamputatie wordt de gehele borst verwijderd. Beide operaties duren ongeveer 40 tot 60 minuten.

Bij een borstsparende operatie is de grootte van het litteken afhankelijk van de grootte van de tumor. Houd rekening met een litteken van twee tot vijf centimeter.

Inbrengen van een jodiumbron

Als de tumor niet voelbaar is, wordt kort voor de operatie op de afdeling Radiologie een jodiumbron ingebracht. De jodiumbron is 4 millimeter groot en geeft een hele lage dosis radioactieve straling af. Deze straling is niet schadelijk voor uw gezondheid. De jodiumbron wordt in het gebied van de tumor geplaatst. Via een zogenaamde detector kan de chirurg tijdens de operatie dan precies zien waar de tumor zit. Er zijn twee manieren om de jodiumbron in te brengen:

  • Inbrengen met behulp van echografie
    De plaats van de tumor wordt zo mogelijk met een echo in beeld gebracht. Als de afwijking in beeld is, verdooft de radioloog de borst plaatselijk. Daarna brengt hij/zij de jodiumbron met behulp van een naald precies in de tumor.
  • Inbrengen met behulp van mammografie
    Als de tumor niet met een echo in beeld gebracht kan worden, wordt de jodiumbron ingebracht met röntgenfoto's. De radioloog bepaalt aan de hand van de foto’s de precieze plek van de afwijking. Vervolgens verdooft de radioloog de borst plaatselijk en brengt hij/zij met behulp van een naald de jodiumbron precies in de tumor.

Hoe het verder gaat na de operatie leest u in de folder Operatie bij borstkanker (borstsparende operatie/borstamputatie.

De lymfeklieren

De chirurg kan besluiten om tijdens de operatie ook een lymfeklier (de schildwachtklier) te verwijderen voor nader onderzoek. Als dat bij u het geval is, wordt u hierover vooraf geïnformeerd.

Meer informatie vindt u in de folder Verwijdering van de schildwachtklier.

Vragen

Heeft u vragen, neem dan contact op met uw arts of verpleegkundig specialist. U kunt een telefonische afspraak maken via de Mammapolikliniek. 

Telefoonnummers

Mammapolikliniek
088 250 5030

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 7 december 2023

Code: M09