Vrijwilligers getraind in begeleiding patiënten met een visuele beperking

Als ziekenhuis willen we gastvrij en toegankelijk zijn voor iedereen. Vorig jaar onderzocht het Bartiméus fonds onze fysieke-, digitale- en informatietoegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. De aanbevelingen uit het onderzoek gaven ons goede handvatten om verder te verbeteren. In het kader hiervan kregen onze vrijwilligers een training van Bartiméus.

Onze vrijwilligers hebben een belangrijke rol in ons ziekenhuis. Ze vangen als gastheer en -vrouw onder andere patiënten en bezoekers op bij de hoofdingang. Die kunnen bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij de route naar hun afspraak. Het onderzoek van Bartiméus beoordeelde onze vrijwilligers al positief. Met extra kennis kunnen zij mensen met een visuele beperking nóg beter  begeleiden. 

De training

Zowel in Utrecht als in Zeist volgden vrijwilligers een training. De training startte met een inlevingsopdracht. Om na te bootsen hoe mensen met een visuele beperking hun weg vinden, moesten de vrijwilligers met een speciale bril of masker een onbekende zaal binnengaan. Zij leefden tien minuten in de belevingswereld van blinden en slechtzienden. De vrijwilligers ervoeren hierdoor hoeveel energie het kost als je niet goed kunt zien. Waar zij normaal niet eens nadachten over het binnenkomen van een ruimte moesten zij nu hun omgeving veel bewuster opnemen en meer onthouden.

De diverse oefeningen, rollenspellen, theorie en communicatietips maakten de training een leerzame ochtend voor iedereen. Met name het zelf ervaren van een visuele beperking gaf nog meer begrip en nieuwe inzichten. Hier kunnen onze vrijwilligers weer mee aan de slag. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zich welkom en prettig voelt binnen ons ziekenhuis.

Training vrijwilligers ondersteunen patiënten met visuele beperking