Zorgen over darmkanker
Bent u ongerust of wilt u graag meer informatie over het bevolkingsonderzoek? Hieronder leest u meer over het bevolkingsonderzoek, over de ziekte darmkanker en de symptomen van darmkanker.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker
In ons DarmCentrum Midden Nederland doen wij bevolkingsonderzoeken darmkanker. Zo kunnen we darmkanker vroeg ontdekken.
Wat is darmkanker?
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. We spreken van darmkanker als u een kwaadaardig gezwel hebt ergens in uw darmen. Een kwaadaardig gezwel noemen we ook wel een tumor. Bijna alle darmkanker ontstaat in de dikke darm. Het laatste stukje van de dikke darm noemen we de endeldarm . We spreken dan van endeldarmkanker. Na prostaatkanker en longkanker is darmkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. Bij vrouwen komt darmkanker, na borstkanker, op de tweede plaats.
Symptomen van darmkanker
Darmkanker is goed te behandelen als we de darmkanker op tijd ontdekken. Bij darmkanker hebben veel mensen lange tijd heel weinig of zelfs helemaal geen klachten. Daarom is het bevolkingsonderzoek naar darmkanker zo belangrijk. En het is belangrijk om klachten op tijd te herkennen.
Veelvoorkomende symptomen van darmkanker zijn:
- Bloed en/of slijm bij de ontlasting.
- Een ander ontlastingspatroon (uw ontlasting is niet meer regelmatig of heeft een andere samenstelling)
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Verminderde eetlust
- Bloedarmoede
- Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik.
- Loze aandrang
- Aanhoudende vermoeidheid
- Het gevoel alsof de darm niet volledig leeg is na de stoelgang.
Darmkanker is een ziekte die vooral voorkomt op middelbare en oudere leeftijd. Onder de 50 jaar krijgen maar weinig mensen darmkanker.
Heeft u last van één of meer van deze symptomen? Maak dan een afspraak bij uw huisarts.
Darmkanker in de familie
Komt darmkanker voor in uw familie? Dan heeft u mogelijk extra risico op darmkanker. Als meerdere mensen in uw familie darmkanker hebben (gehad), kan de darmkanker erfelijk zijn. Bij ongeveer 5 – 10 % van alle patiënten is de darmkanker erfelijk. Maakt u zich zorgen over darmkanker in uw familie? Bespreek uw zorgen met uw huisarts.
Verder naar darmonderzoek
Na het bevolkingsonderzoek is het soms nodig dat we darmonderzoek doen in het ziekenhuis.