Skip to main content

Pacemaker of ICD

Een pacemaker en een ICD zijn kleine apparaatjes die we onder uw huid plaatsen om hartritmestoornissen te voorkomen. Wij hebben cardiologen en technische specialisten in dienst die gespecialiseerd zijn in pacemakers en ICD’s.

Een pacemaker houdt uw hartritme in de gaten. Als dat nodig is, stuurt de pacemaker uw hartritme bij. Een ICD doet hetzelfde, maar kan ingrijpen bij een levensbedreigende hartritmestoornis door een elektrische  schok toe te dienen. We noemen dit defibrilleren. U wordt dus eigenlijk automatisch gereanimeerd door de ICD.

Onze technische specialisten zorgen ervoor dat uw pacemaker of ICD goed werkt. Zij lezen het apparaat uit en stellen het bij als dat nodig is. Als het nodig is vervangen we de batterijen van uw pacemaker.

De gespecialiseerde cardiologen plaatsen de apparaatjes. Hiervoor wordt u opgenomen in het ziekenhuis. We plaatsen de pacemaker op de hartcatheterisatiekamer in het Diakonessenhuis. De ICD plaatsen we op de hartcatheterisatiekamer in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Polikliniek ICD

Nadat uw ICD is geplaatst, komt u op de polikliniek ICD voor controle. Dit gebeurt 4 tot 6 maanden na de plaatsing, afhankelijk van of er bijzonderheden waren.

Spreekuren

Het gecombineerde spreekuur vindt op de volgende momenten plaats:

  • Utrecht: maandagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur
  • Zeist: dinsdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur

Het verpleegkundig spreekuur vindt op de volgende momenten plaats:

  • Utrecht: maandagochtend van 9.00 tot 12.30 uur
  • Zeist: maandagochtend van 9.00 tot 12.30 uur en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding