Baarmoederhalsafwijkingen

Een infectie met het Humaan Papillomavirus (HPV) kan leiden tot afwijkingen aan de baarmoedermond. U leest hier meer over de baarmoeder en baarmoederhalsafwijkingen.

Wat is de baarmoederhals?

De baarmoederhals of baarmoedermond zit onderaan de baarmoeder en steekt uit in de vagina. De baarmoedermond sluit de baarmoeder tijdens een zwangerschap af. Door weeën opent de baarmoedermond zich. De baby kan zo worden geboren.

De medische term voor baarmoedermond is cervix. De baarmoedermond bestaat uit twee delen: de endocervix en de ectocervix. Verschillende soorten slijmvlies bekleden deze twee delen. De plek waar de twee soorten slijmvlies elkaar raken, noemen we de transformatiezone.

Beeld bij anatomie van de vrouwelijke geslachtsorganen

Afwijkingen aan de baarmoederhals

De transformatiezone is kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld een infectie met het Humaan Papillomavirus (HPV). Een infectie met HPV die lang duurt, kan leiden tot afwijkingen aan de baarmoedermond. Dit kan uiteindelijk zorgen voor baarmoederhalskanker.

Het verloop van de voorstadia van baarmoederhalskanker

Het virus (HPV) nestelt zich in een cellaag van de baarmoedermond. Dit noemen we de basale laag. Vanuit deze cellaag groeien de afwijkende cellen uit.

Beeld bij voorstadia van baarmoederhalskanker

De verschillende voorstadia

We spreken over baarmoederhalskanker als de afwijkende cellen door de bovenliggende (basale) cellaag heen breken.

Het ontstaan van baarmoederhalskanker verloopt vaak heel langzaam. Tussen het begin en het moment dat er baarmoederhalskanker ontstaat, kan wel tien tot vijftien jaar liggen.

Andere baarmoederhalsafwijkingen

Andere baarmoederhalsafwijkingen zijn: genitale wratten, erosies, infecties, cysten, en poliepen. Voor deze afwijkingen is vaak geen behandeling nodig. Dat hoeft alleen als u er last van heeft.