Skip to main content

Verpleegkundig spreekuur ziekte van Parkinson

Als u de ziekte van Parkinson heeft, kunt u terecht op het verpleegkundig spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson. U kunt hier met al uw vragen en zorgen terecht bij onze parkinsonverpleegkundige.

De ziekte van Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson sterven de cellen die dopamine maken af. Deze cellen zitten in uw hersenen. Dopamine zorgt ervoor dat u controle kunt houden over uw lichaamsbewegingen. Als u Parkinson heeft, kunt u dat niet meer. U gaat dan vaak trillen. Daarnaast gaat u trager bewegen en wordt u stijver.  

De ziekte van Parkinson treedt meestal op na uw zestigste. Maar de ziekte kan ook op jongere leeftijd beginnen. Het is een chronische ziekte. Door de jaren heen wordt de ziekte erger.

Zo stellen wij de diagnose

Allereerst herkennen we de ziekte aan uw klachten. Die zijn heel typisch voor Parkinson. Daarnaast doen we neurologisch onderzoek. Bij dat neurologische onderzoek kijken we naar de werking van uw hersenen. Vaak maken we daarbij ook een scan van uw hersenen. Dit doen we om andere aandoeningen uit te sluiten.

Niet te genezen

We kunnen de ziekte van Parkinson niet genezen. We richten ons met de behandeling vooral op het verminderen van uw klachten. Die klachten kunnen we vooral in het begin van uw ziekte goed behandelen met medicijnen. Later moeten we vaak op zoek naar andere behandelingen, zoals een hersenoperatie of medicatie via een infuus.

In Nederland zijn veel behandelaars van de ziekte van Parkinson aangesloten bij ParkinsonNet. Dat is een netwerk van professionals op het gebied van de ziekte van Parkinson. Onze neurologen, dr. R.P.M. Bruijn en C.M. Pleizier, zijn ook aangesloten bij ParkinsonNet.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding